Campagne lichamelijke belasting in agrarische sector van start

In de agrarische en groene sector zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47% van het ziekteverzuim. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan te zwaar tillen en dragen en steeds dezelfde bewegingen maken. Om aandacht te vragen voor het voorkomen van letsel, sluit Stigas aan bij de landelijke campagne van het ministerie van SZW.

De nieuwste Stigas cijfers (Zie ‘Veilig, gezond en vitaal werken agrarische en groene sector’) laten de top-4 van fysieke klachten zien en door welke bewegingen deze klachten worden veroorzaakt. De cijfers zijn per deelsector in kaart gebracht. Bekijk de factsheets per deelsector. 

Kick-off landelijke campagne
Om aandacht te vragen voor het voorkomen van lichamelijke over- en onderbelasting starten het Ministerie van SZW en het Nederlands Focal Point de landelijke campagne ‘Hoe TOP werk jij?’ De online kick-off van de campagne is op woensdag 28 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. Ook Stigas is hier aanwezig en zal samen met andere sectoren en staatssecretaris Bas van ‘t Wout de campagne aftrappen.
Vanwege het grote aandeel van klachten van rug en bewegingsapparaat en de toenemende vergrijzing wil de agrarische en groene sector de komende jaren extra aandacht besteden aan het voorkomen en beperken van lichamelijke belasting. Dat start met het in kaart brengen van de risico’s van het werk in de verschillende sectoren en het op basis hiervan vergroten van het bewustzijn. Belangrijk onderdeel hierbij is het communiceren van goede praktijkvoorbeelden en oplossingen. Meer informatie is te vinden op de Stigas campagnewebsite 'Samen naar lichter werk'
Het is mogelijk om de online kick-off bijeenkomst bij te wonen. Aanmelden kan hier.

Deel goede voorbeelden
Stigas doet een oproep aan iedereen die werkt in de agrarische en groene sector om goede voorbeelden, waarmee zwaar werk lichter wordt gemaakt, te laten zien. Ondernemers of medewerkers die zo’n goed voorbeeld hebben, kunnen die oplossing mailen naar info@spam-protectstigas.nl. Door kennis te delen, worden collega-bedrijven geholpen. 
Stigas levert meer diensten op gebied van lichamelijke belasting. Zo worden trainingen verzorgd op gebied van lichamelijke belasting, gezonde werkhouding, werken met een volle accu, train de bedrijfscoaches. Mail voor meer informatie naar: info@spam-protectstigas.nl.
 

Stigas

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024