CAO normen huisvesting

Is huisvesting voor jouw internationale werknemers goed geregeld? 15% van onze leden verzorgt zelf de huisvesting, de rest schakelt een (gecertificeerd) uitzendbureau in. Wist je dat er in de CAO Glastuinbouw normen zijn opgenomen die als uitgangspunt gelden voor certificering?

Weet jij waar jouw internationale werknemers wonen? Of laat je dit aan het uitzendbureau over? Een goede huisvesting voor elke werknemer is belangrijk. In beide gevallen geldt ook dat er in de CAO Glastuinbouw (artikel 57) normen zijn opgenomen die als uitgangspunt gelden voor certificering. Als je als ondernemer zelf huisvesting regelt dan moet deze ook voldoen. 

Internationale werknemers leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie en dienen met zorg en respect te worden behandeld. Neem als ondernernemer ook jouw rol en verantwoordelijkheid door het  certificeren van de huisvesting. Naast informatie over de certificering wordt in de CAO ook benoemd wanneer welk bedrag op het loon van de werknemer maximaal ingehouden mag worden voor huisvesting.

Er zijn in relatie tot de normen in onze cao twee keurmerk systemen voor huisvesting beschikbaar:

  1. het SNF keurmerk (Stichting Normering Flexwonen)
  2. het AKF keurmerk (Stichting Agrarisch Keurmerk Flexwonen)

Huisvesting via uitzendbureau
Besteed jij de huisvesting voor jouw internationale werknemers uit aan het uitzendbureau? En hoe weet je dat alles dan wel goed geregeld is? Controleer via de Stichting Normering Flexwonen of het uitzendbureau voor huisvesting is gecertificeerd. Valt hier iets op of twijfel je: bespreek het met je uitzendbureau.

Ga op bezoek
Ga regelmatig eens langs (ook als dit via een gecertificeerd uitzendbureau geregeld is) en bekijk de huisvesting met eigen ogen. Alleen dan weet je zeker of de huisvesting op orde is. Een fijne plek om te wonen levert jou blije en betrokken werknemers op.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2021