CATT voor plaagvrije producten

Met een Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT) zijn producten na de oogst duurzaam insect vrij te maken. Het gaat bij CATT om de juiste verhouding tussen de factoren temperatuur, zuurstofgehalte, CO2 gehalte en tijd. Het is echter geen algemeen toepasbare methode. Per product/plaag combinatie moeten de optimale behandelomstandigheden worden uitgezocht en vervolgens opgeschaald naar praktijkniveau. VGB, Royal FloraHolland en LTO Glaskracht Nederland werken samen met Wageningen UR aan onderzoek tegen Californische trips bij chrysant.

Uit de resultaten van de eerste praktijkproef, bij 6 en 24 uur, bleek dat in het tussenliggende gebied gezocht moet worden naar een optimale behandeling. Begin augustus wordt hiervoor een proef op laboratoriumschaal uitgevoerd bij Wageningen UR. De 24 uurs behandeling wordt in stappen verkort, de 6 uurs behandeling wordt in stappen opgebouwd. Vanwege een verschil in temperatuur tussen beide is gekozen voor twee reeksen. Na de laboratoriumtest worden de meest veelbelovende behandeling(en) in een tweede test op praktijkschaal uitgevoerd. In overleg met betrokken groothandelaren vinden deze medio september bij Royal FloraHolland plaats, uitgevoerd door Ruvoma uit Montfoort.

Naar de inzet van etherische olie wordt een verkennende test meegenomen. Voor het gebruik van etherische olie is nog geen toelating, wel lijkt er zicht op een versneld toelatingsproces (dat nog altijd enkele jaren kan duren). Het op laboratoriumschaal testen van etherische olie is interessant voor een indicatie, maar wordt niet in de praktijkproeven verwerkt.

Betrokken handelaren en kwekers worden de komende weken benaderd voor de uiteenzetting van de praktijkproeven en het collecteren van chrysanten.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024