CO2-neutraal: geen luchtfietserij

Met als titel ‘CO2-neutraal is geen luchtfietserij’ werd op woensdag 11 oktober, in het kader van de Oostlanddag, een workshop gehouden bij Duijvestijn tomaten in Pijnacker, georganiseerd door LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland.

Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie van LTO Glaskracht Nederland, ging met de aanwezige ondernemers, waarvan ook een aantal van buiten de glastuinbouwsector, in gesprek over de transitie naar duurzame energievoorziening in de regio Oostland. Rob lichtte de paragrafen over energie uit het nieuwe Regeerakkoord toe en stelde met de deelnemers vast dat het in elk geval kansen gaat bieden om in het Oostland de transitie ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Er moet wel nog veel gebeuren.

Vooral warmte is lastig omdat warmte in tegenstelling tot gas of elektriciteit vaak lastig te transporteren is. Ook is het moeilijk om warmte en dan met name warmtevoorziening op het netvlies te krijgen van gewone burgers en bewoners. Voor ondernemers is energie altijd al een belangrijk aandachtspunt geweest. Om als regio CO2- of klimaatneutraal te kunnen worden is een duurzame CO2-voorzieningen en duurzame elektriciteit nodig. De conclusie was dat niet alleen warmte, maar ook CO2 en de inrichting van een smart grid essentieel zijn. Het is dan ook goed dat recent een Energieakkoord is gesloten met veel partijen binnen de Greenport Westland-Oostland. De conclusie was dat het wel degelijk mogelijk is om CO2- of klimaatneutraal te worden, maar dat er dan nog heel wat moet gebeuren en dat kan alleen door samen te werken.

Glastuinbouw Nederland - © 2024