Collegebesluiten april 2020

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in april 2020 diverse besluiten genomen. Zie voor het totaal overzicht van de besluiten het persbericht van het Ctgb in de bijlage. Voor de glastuinbouw zijn onderstaande besluiten van belang.

Nieuwe Toelating:

Cedros (16012N)
Dit aaltjesbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stoffen geraniol en thymol wordt voor professioneel gebruik toegelaten voor een druppelbehandeling in de teelt van: aardbei (bedekte grondgebonden teelt), vruchtgroenten van Cucurbitaceae eetbare schil (bedekte grondgebonden teelt) vruchtgroenten van Cucurbitaceae niet-eetbare schil (bedekte grondgebonden teelt) en vruchtgroenten van Solanaceae (bedekte grondgebonden teelt).

Etiketuitbreiding:

Sivanto Prime (15598 N)
Dit insecticide op basis van de werkzame stof flupyradifuron voor professioneel gebruik wordt uitgebreid naar onder meer: snijbloemen (grondgebonden bedekte teelt), trekheesters (grondgebonden bedekte teelt), snijgroen (grondgebonden bedekte teelt).

Serenade (14536 N)
Dit fungicide op basis van de werkzame stof Bacillus amyloliquefaciens (voorheen subtilis) str. QST 713 voor professioneel gebruik wordt uitgebreid met een groot aantal kleine toepassingen: aardbeien, kleinfruit, peulgroenten, bedekte opkweek van vruchtgroenten, vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare en niet-eetbare schil, vruchtgroenten van Malvaceae, bedekte opkweek van koolgewassen, bloemkoolachtigen, bladkoolachtigen, kruidenteelt (vers of gedroogd), bedekte opkweek bloemisterijgewassen, potplanten (bedekte teelt), snijbloemen (niet-grondgebonden bedekte teelt).
Ook is een groot aantal wijzigingen in toepassingsmethode middels dompel-, druppel- en aangietbehandelingen van bovenstaande en reeds geregistreerde gebruiken aan het etiket Serenade toegevoegd.

Floralife Bulb 100 (15013 N)
Deze groeiregulator op basis van werkzame stof 6-benzyladenine en gibberellinen wordt voor professioneel gebruik uitgebreid. Het middel had al een toelating in de teelt van tulp (snijbloem), het krijgt nu een etiket voor gebruik in alle snijbloementeelten waaronder alstroemeria en lelie.

Sonata (15871 N)
Dit fungicide op basis van de werkzame stof Bacillus pumilus QST 2808 wordt voor professioneel gebruik uitgebreid met een groot aantal kleine toepassingen en andere toepassingen in onder meer: bladgroenten, vruchtgroenten van Cucurbitaceae niet-eetbare schil (bedekte teelt , vruchtgroenten van Malvaceae (bedekte teelt); sluitkoolachtigen; bloemkoolachtigen; bladkoolachtigen; stengelkool; radijsachtigen.

Teppeki (12757 N)
Dit insecticiden op basis van de werkzame stof flonicamid dit middel had reeds een toelating in de paprikateelt voor gebruik in de periode 1 april tot 1 november, maar wordt voor jaarrond toepassing toegelaten.

Intrekkingsbesluiten:

Calypso (12452 N)
Dit insecticide op basis van de werkzame stof thiacloprid. Hiervan gaat de toelating worden ingetrokken per 03-08-2020. Er is een opgebruik- en aflevertermijn vastgesteld tot 03-02-2021.

In werking treden besluiten:
Een besluit van het Ctgb treedt in werking op de dag van publicatie in de Staatscourant; zie: www.officielebekendmakingen.nl. Vanaf dan geldt voor een middel hetgeen in het betreffende Ctgb-besluit is vastgesteld. Deze besluiten worden gepubliceerd op de website van het Ctgb.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024