Column: Hoe beperken we verspreiding van ziekten en plagen?

De plantgezondheidsactiviteiten binnen LTO Glaskracht Nederland zijn zeer dynamisch. Op veel fronten wordt hard gewerkt, enerzijds om knelpunten op te lossen en anderzijds om te komen tot verdere vergroening van de gewasbescherming. De snijrozenteelt is zwaar getroffen. Waar mogelijk zijn wij bezig de rozentelers te ondersteunen met het probleem met Ralstonia. De ondersteuning betreft het uitwisselen van informatie, het opstellen van een advieskaart en overleggen met de NVWA zodat het proces van eliminatie goed verloopt. Het overleg met de overheid over een tegemoetkoming in de schade, valt nog niet mee.

In het overleg over een fytosanitaire regeling beogen we om gezamenlijk te komen tot een preventieplan. Denk daarbij aan ontsmetting, hygiëne maatregelen voor onze bezoekers en het checken van plantmateriaal. Waar komen onze planten, stekken, zaden, enz. vandaan en wat kunnen ze meebrengen aan mogelijke ziektes en plagen? Hoe voorkomen we dit deze op onze bedrijven binnenkomen? Daarnaast gaat het erom hoe beperken we verdere verspreiding van ziekten en plagen. Ook de brainstormsessie Green Challenge van twee weken geleden gaf ons alle inzichten dat we nog wel moeten doorpakken op het gebied van nieuwe innovaties om te komen tot vergroening.

Daarnaast ben ik ook bij de workshop Weerbaar telen geweest, georganiseerd door studenten van InHolland. Hierbij trokken we de conclusie dat er nog veel moet gebeuren om te komen tot beschikbare groene middelen. Bij beide bijeenkomsten was de uitkomst: Ga vooral door met het versnellen van groene middelen, deze moeten op een versnelde manier worden toegelaten om te komen tot milieuwinst.

In het dialoog met staatssecretaris Van Dam stond de vergroening ook centraal. Duidelijk is aangegeven dat de glastuinbouwsector de afgelopen tien jaar grote stappen heeft gezet naar duurzame gewasbescherming. De sector zit op 80%, maar bij het zetten van de laatste stappen begint het echter te knellen. Systeemaanpak is een goede basis voor verdere vergroening en te komen tot milieuwinst. Toegezegd is dat vijf pilots worden uitgewerkt met als doel duurzame oplossingen voor concrete knelpunten. Deze pilots krijgen de steun van EZ, Ctgb en Nefyto. LTO Glaskracht zal dit mede gaan trekken.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024