Column: Internationale kansen

De Nederlandse glastuinbouw wordt vaak genoemd als wereldmarktleider in teelt-, techniek- en rasinnovatie. De meeste technische toeleveranciers en zaad- en veredelingsbedrijven halen het grootste deel van hun omzet in het buitenland, zo hoor ik vaak in presentaties. Zij leveren de technische kennis en de nieuwste rassen, gekoppeld aan hun producten en diensten. Hierdoor hebben zij onderscheidend vermogen en een meerwaarde voor klanten in die landen. In vrijwel alle gevallen blijft de hoofdvestiging in Nederland om samen met kennisinstellingen en collega-ondernemers in het tuinbouwcluster verder te innoveren.

Deze ontwikkeling is onvermijdelijk en goed voor de bedrijven die erbij betrokken zijn. Ook nieuwe teeltkennis en -technieken vinden hun weg naar het buitenland. In de slipstream van techniek en plantmateriaal en door adviesbedrijven gaat deze kennis de hele wereld over. Dus ook voor telers zelf liggen er kansen om met die kennis, passie en ondernemerschap geld te verdienen in het buitenland. Niet door te emigreren, maar in eenzelfde model als de toeleveranciers. Vanuit de vestiging in Nederland kan de Europese thuismarkt bediend worden en doorontwikkeling plaatsvinden van teelt en techniek.

Grenzeloos Groeien
De weg naar het buitenland zit echter vol met hobbels en kuilen. Een eerste groep telers heeft daar al ervaring mee en wil die kennis ook delen. Daarvoor is door enkele bedrijven het initiatief ‘Grenzeloos Groeien’ gestart. Een netwerk van telers met internationale ervaring en ambitie die dit op een Nederlandse wijze aanpakken via samenwerking en kennisdeling. LTO Glaskracht Nederland ziet deze internationalisatie van teeltbedrijven als een logische ontwikkeling. Vanuit dat perspectief hebben we ook dit thema gekozen voor ons jaarlijkse GlastuinbouwEvent. Het Event vindt dit jaar plaats op woensdag 2 december in Dordrecht. Dit is zeker een aanrader voor telers die ook internationale plannen hebben! Bekijk hier de vooraankondiging van het GlastuinbouwEvent (voor leden).

Glastuinbouw Nederland - © 2024