Column: Ongewenste gasten; het zal je maar overkomen

Het thema Plantgezondheid staat prominent op onze agenda. Diverse issues zijn zeer actueel, zoals de heretikettering, het middelenbeleid, maar zeker ook de fytosanitaire preventie.

De internationale positie van de Nederlandse glastuinbouw is iets om trots op te zijn, maar brengt ook bedreigingen en risico’s met zich mee. Zo kregen ondernemers de afgelopen jaren te maken met de Oost-Aziatische boktor en de Snuitkever. Insecten die zeer ongewenst zijn in de teelt. Vaak zit er voor de ondernemer niets anders op om de kas dan te ruimen. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen, maar het heeft wel ingrijpende (financiële) gevolgen voor het bedrijf. Ook de continuïteit van de Nederlandse glastuinbouw loopt door deze incidenten een groot exportrisico op.

Convenant
Daarom maakte LTO Glaskracht Nederland hier vorig jaar afspraken over met de overheid. Samen met andere telersorganisaties en de handel bekijken we nu welke preventieve maatregelen de sector zelf kan nemen. Wij hopen straks met de overheid een convenant af te kunnen sluiten met een heldere procedure over intensieve preventie en risicoafdekking.

Het zal je maar overkomen
Voorkomen is beter dan genezen en daarom kiezen we voor deze weg. We bekijken hoe we preventief al iets kunnen doen en gaan vervolgens na of deze calamiteiten ook gezamenlijk zijn te verzekeren. Zo houden we het (financiële) risico voor de individuele ondernemer zo klein mogelijk, want het zal je maar overkomen.

Wim van den Boomen is sinds 1 december 2014 bestuurslid van LTO Glaskracht Nederland  en voorzitter van de ZLTO vakgroep glastuinbouw. Binnen LTO Glaskracht Nederland houdt hij zich bezig met het thema Plantgezondheid voor de glasgroente en het thema Energie, waarin hij verantwoordelijk is voor de ondernemersgroepen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024