Column: Verstoken of besparen?

Beurskoersen en energieprijzen zijn niet te voorspellen. Dat blijkt keer op keer. Beiden worden door vele factoren beïnvloed en met name door de verwachte mondiale economische groei. Maar ook emotie, aanbod en geopolitiek spelen een rol. Ik waag mij dan ook niet aan voorspellingen, maar zie wel de verwachtingen van deskundigen langskomen dat de lage energieprijzen nog wel enige tijd aanhouden. Dat is goed nieuws voor de glastuinbouw want samen met de al gerealiseerde energiebesparing en het warme weer in 2015 zorgt dat voor aanmerkelijk lagere energiekosten. Moeten we daarom achterover gaan zitten en onze inspanningen op besparing en verduurzaming terugschroeven?

Dat lijkt geen verstandige keuze. LTO Glaskracht Nederland doet dat in ieder geval niet. Ten eerste omdat elke bespaarde m3 gas een kostenvoordeel oplevert die bijdraagt aan uw resultaat. Dit geldt zeker als de kosten voor besparing relatief beperkt zijn zoals met het Nieuwe Telen.

Ten tweede zal de maatschappelijke en politieke druk om de CO2-emissie te verminderen aanhouden en sterker worden. Het akkoord in Parijs zie ik als een breed gedragen opvatting dat het mondiale klimaat in het geding is en dat zal zeker die druk opleveren. Wij kunnen dat alleen pareren als we resultaten bereiken. Dat bleek afgelopen december al. De resultaten van de LEI-energiemonitor 2014 met een forse vermindering van emissie en ook de doorrekening door ECN van onze Kas als Energiebron-plannen zorgden ervoor dat we als enige sector geen nadere besparingsafspraken hoefden te maken met het kabinet in kader van SER-Energieakkoord. Een compliment aan u als ondernemers voor deze inspanningen en dit resultaat!

Ten derde zal ook de markt een steeds lagere CO2-footprint vragen en eisen. Dat gaat langzaam, maar met een toenemend maatschappelijk besef van klimaatverandering, aangewakkerd door orkanen en overstromingen, komt dat zeker.

Ten vierde kan de prijs ook weer snel omhoog gaan. Geen gas meer uit Groningen en een politiek conflict met Rusland zou dit zomaar kunnen veroorzaken. Die onzekerheid en afhankelijkheid wil je voorkomen. Al met al volop reden om gestaag door te werken aan een nog energiezuiniger sector. Richting 2050 volledig klimaatneutraal blijft daarom een mooi doel. We hebben al veel technische mogelijkheden en er zullen er de komende decennia nog meer bijkomen als we blijven innoveren en doorontwikkelen.

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024