Coronavirus vereist tijdig informeren over consequenties

Het coronavirus (COVID-19) grijpt snel om zich heen. In steeds meer landen in Europa worden nieuwe gevallen bekend. In het buitenland nemen overheden strenge maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Tot op heden is het virus nog niet in Nederland, maar consequenties voor de productie of andere functies binnen het bedrijf zijn op termijn niet uit te sluiten.

Om indien nodig tijdig iets voor ondernemers te kunnen betekenen, bijvoorbeeld in het kader van het aanvragen van werktijdverkortingen, is het verzoek van Glastuinbouw Nederland aan haar leden om de situatie nauwlettend in de gaten te houden en situaties te melden mocht daar sprake van zijn. Eventuele acties worden gecoördineerd in samenspraak met de andere sectoren binnen de land- en tuinbouw.

Minder werk
Bedrijven die door het coronavirus minder werk hebben voor hun medewerkers, kunnen onder voorwaarden werktijdverkorting aanvragen. Er moet sprake zijn van een direct verband tussen de werkvermindering en de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Bedrijven komen in aanmerking als ze minimaal 2, tot maximaal 24 weken 20% minder werk in de gehele onderneming hebben. Werkgevers krijgen bij toekenning van de vergunning voor de niet-gewerkte uren van werknemers een tijdelijke uitkering van het UWV.

Noodmaatregelen
Op de website van Stigas staat eveneens informatie voor ondernemers en werknemers over het coronavirus. Een van de aandachtspunten is het opstellen van een noodplan. Het is immers belangrijk om te voorkomen dat essentiële werkzaamheden op het bedrijf stil komen te liggen als gevolg van de ziekte. Stel daarom tijdig een plan op en breng in kaart welk werk echt door moet gaan, of er voldoende mensen zijn die elkaar kunnen vervangen en welk werk kan worden doorgeschoven naar de langere termijn. Tref daarnaast voldoende hygiënische maatregelen.

Algemene informatie
Via onderstaande links is de meest actuele informatie over het virus beschikbaar:

Ga naar de site van het Ministerie van SZW voor meer informatie en het aanvraagformulier voor een vergunning. Ook bij het UWV vindt u meer informatie.
Ervaringen kunnen worden gedeeld met Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid van Glastuinbouw Nederland.
Beeld: RIVM

Glastuinbouw Nederland - © 2024