Crisisteam Energie streeft met andere sectoren naar oplossing korte termijn

Het crisisteam Energie van de glastuinbouw is woensdag 7 september opnieuw bij elkaar geweest om de situatie in de sector te analyseren en te werken aan mogelijke oplossingen. Vanwege de kritieke situatie voor veel ondernemers is het crisisteam uitgebreid, onder andere met een vertegenwoordiging van VNO-NCW.

“Het is van belang dat we elkaar als ketenpartijen regelmatig blijven spreken. Het net ophalen is daar een belangrijk onderdeel van. Hoe staat de sector ervoor, dat is de vraag die eenieder van ons dagelijks bezighoudt”, stelt Adri Bom-Lemstra, die samen met directeur Ruud Paauwe en energiespecialist Alexander Formsma, namens Glastuinbouw Nederland deelneemt aan het overleg. “Het is lastig om harde cijfers boven water te krijgen. Daarom zijn we als Glastuinbouw Nederland de voorbereidingen gestart voor een ledenenquête. Hoe meer informatie, hoe liever.”

Meerdere bedrijfstakken
Naast de verschillende ketenorganisaties en de banken, zat tijdens het overleg van 7 september ook VNO-NCW aan tafel. “Een belangrijke stap, want onder leiding van VNO-NCW komen nu ook meer sectoren in actie”, zegt Adri Bom-Lemstra. “Als glastuinbouw zijn we al een jaar bezig met de problematiek van de hoge gasprijzen. Ik heb me al een paar keer verwonderd dat andere bedrijfstakken zo stil bleven. Daar lijkt nu verandering in te komen. Met elkaar moeten we inzetten op oplossingen voor de korte termijn. Heel veel bedrijven, zeker ook in de glastuinbouw, komen in liquiditeitsproblemen. Zij moeten nu belangrijke keuzes maken. Met actuele cijfers kunnen we gezamenlijk een krachtig signaal afgeven richting het Rijk.”

Tijdens het crisisoverleg zijn afspraken gemaakt over communicatie, gezamenlijke lobby en actie. Op korte termijn komt het crisisteam opnieuw bij elkaar.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024