Cybersecurityproject Resistente Telers krijgt subsidie en kan van start
In het project Resistente Telers draait het erom telers weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Steeds vaker krijgen telers en hun ketenpartners te maken met cyberincidenten die hun bedrijfsvoering ernstig verstoren. Met het project wil het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport een innovatieve aanpak ontwikkelen om actuele dreigingsinformatie veilig, begrijpelijk en doelgericht te kunnen delen binnen de glastuinbouwketen, van toelevering en teelt tot aan groothandel.
Cyberdreigingen
Nationale data over cyberdreigingen en cyberaanvallen zullen in het project worden verrijkt met signalen uit de dagelijkse praktijk van glastuinders en IT-organisaties. Daardoor ontstaat een actueel beeld van cyberdreigingen en aanvalspogingen die er voor telers toe doen. Aan die informatie worden vervolgens concrete adviezen gekoppeld voor telers, leveranciers en adviseurs. Via verschillende kanalen deze direct toepasbare kennis worden gedeeld met de ondernemers om zo de hele tuinbouwketen cyberbewust en weerbaar te maken tegen cyberaanvallen.
Testen en verbeteren
In de eerste fase van het project gaat een pilotgroep - bestaande uit drie glasgroentelers en drie groentecoöperaties die zijn aangesloten bij GroentenFruit Huis - met een aantal IT-leveranciers de hierboven beschreven methode testen en verbeteren. Zij krijgen wekelijks van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport voor de glastuinbouw relevante dreigingsinformatie over cyberaanvallen. Denk aan bijvoorbeeld malware, DDos-aanvallen, phising en ransomware. Zo ontstaat inzicht in de eigen kwetsbaarheden.
Ook wordt een nulmeting bij elke teler gehouden en vinden er kennissessies en workshops plaats om telers te helpen hun bedrijf cyberweerbaarder te maken. Dat gebeurt via een al eerder succesvol gebleken aanpak in de sierteelt bij Royal FloraHolland, waaraan inmiddels meer dan 120 siertelers meedoen.
Opschalen naar honderd deelnemers
Vervolgens is het de bedoeling een en ander op te schalen zodat er binnen de projectperiode uiteindelijk minstens honderd glastuinbouwbedrijven en vijftien IT-leveranciers meedoen. GroentenFruit Huis anonimiseert en bundelt alle van telers verkregen informatie over cyberdreigingen en -aanvallen. Deze data worden door experts van IT-leveranciers en cybersecuritybedrijven geanalyseerd. Daarna vindt via het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport brede kennisdeling plaats zodat alle glasgroentetelers er voordeel van hebben.
Samenwerking van diverse partijen
In het project Resistente Telers werken de volgende partijen samen: Cyberweerbaarheidscentrum Greenport, Greenport West-Holland, Security Delta, Groenten Fruit Huis, champignonteler Banken Champignons en tomatenteler L.A. van Schie. Daarnaast kent het project nog diverse partners. Zo doet microgroententeler Koppert Cress mee aan de pilotgroep Dreigingsinformatie, zijn telersverenigingen en handelsorganisaties zoals Royal Zon, Meeder Group en Nature’s Pride betrokken, brengen IT-leveranciers Rovecom en BXTR hun expertise in en wordt er samengewerkt met Greenports Nederland, Greenport Gelderland, Greenport Boskoop en Glastuinbouw Nederland.
De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt met financiering van RVO via een subsidie in het kader van het Europees Innovatie Partnerschap (EIP), in opdracht van het ministerie van LVVN en de Europese Unie.