Dien milieurapportage uiterlijk 1 mei 2017 in

Volgens de milieuwetgeving moeten verschillende waterstromen en het gebruik van meststoffen worden geregistreerd. De registratie verschilt of het een substraatteelt betreft of een grondgebonden teelt. Jaarlijks moet een overzicht van de registratiecijfers worden gerapporteerd aan bevoegd gezag, oftewel de waterschappen en gemeenten. Voor het verwerken van de rapportages is een stichting opgericht, het UO (UitvoeringsOrganisatie).

De rapportage moet jaarlijks voor 1 mei zijn ingediend en dit kunt u zelf via www.uo-glastuinbouw.nl.

Sinds de komst van de emissienormen voor substraatteelt en de aangepaste gebruiksnormen voor de grondgebonden teelten is de rapportage van belang geworden om te laten zien wat de sector op dit gebied doet. Voor uw gewasgroep is een eerlijke rapportage van belang, omdat hieruit ook kan blijken dat (toekomstige) aanscherping van de milieueisen niet haalbaar is.

Vanwege het belang van de registratie en rapportage zijn waterschappen en gemeenten er de laatste jaren steeds meer op gaan handhaven. De Unie van Waterschappen (UvW) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben hun leden opgeroepen dit jaar weer extra aandacht aan de handhaving te besteden. Waar het in het verleden ging om het ontvangen van een groter aantal rapportages, is de nadruk van de handhaving nu verlegd naar de inhoudelijk juistheid van de rapportage.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024