Donderdag 4 februari: webinar Arbeid over de beroepen van de toekomst

Het derde webinar rond het thema Arbeid gaat over de beroepen van de toekomst. Deze online bijeenkomst op donderdagmiddag 4 februari wordt georganiseerd in samenwerking met Groenpact en Hogeschool InHolland. Aan bod komen vragen als: hoe veranderen traditionele functies, welke functies verdwijnen, wat worden de nieuwe functies, hoe kan het huidige personeel ‘meegroeien’, hoe vind ik de juiste mensen en hoe kan ik ze aan me binden.

Op gebied van werk in de glastuinbouw is er heel wat aan de hand. De sector krijgt te maken met snelle veranderingen en toenemende complexiteit in het werk. Veel beroepen, waar de groene onderwijsinstellingen (van vmbo tot wo) voor opleiden, zijn in transitie. Zo klopt het klassieke beroepsbeeld van de glastuinder vaak al niet meer. Ook komen er nieuwe beroepen bij, zoals robotprogrammeur en energiemanager.
Bedrijven en opleidingen hebben behoefte aan inzicht in de kwaliteiten die nodig zijn om dergelijke beroepen te kunnen uitoefenen en aan nieuwe perspectieven voor het opleiden, boeien en binden van deze (toekomstige) professionals. Daarover gaan de inleiders en deelnemers aan dit webinar met elkaar in gesprek.

Sprekers
Dit webinar wordt geleid door Jacqueline Kroon, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland. De inleidingen worden verzorgd door Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap bij InHolland en Laura Roebroeck, kwartiermaker Arbeidsmarkt bij Groenpact. De presentatie van Petra Biemans heeft als titel ‘Beroepsbeelden in transitie’. Zij heeft in opdracht van Greenport West-Holland onderzoek gedaan naar beroepsbeelden.  het doel daarvan was het ontwikkelen van gedeelde, actuele en toekomstgerichte beroepsbeelden van een aantal kenmerkende beroepen/functies in de sector. Die kunnen worden gebruikt voor werving- en loopbaanbeleid en (strategische) personeelsplanning door de bedrijven en voor werving, studiekeuze en ontwikkeling van leeromgevingen door de opleidingen. Het project is hiermee een belangrijke stimulans voor het human capital beleid in de regio.
Laura Roebroeck bespreekt de drijfveren van de arbeidskrachten van de toekomst. Opleiding, scholing en praktijkinnovatie zijn cruciaal om voldoende mensen op te leiden en te zorgen dat zij de juiste kennis in huis hebben. Daar is Groenpact op gericht. Het verbeteren en versterken van een goed imago van de sector helpt daarbij. Hiertoe zijn De Groene Werelden ontwikkeld, een instrument om meer jongeren en ook zij-instromers te interesseren voor een studie en loopbaan in het groene domein. Insteek is dat de partijen in het veld zelf de werelden vertalen naar de eigen werkomgeving.

Aanmelden
Het webinar op donderdag 4 februari (van 15.00 tot 16.30 uur) is bestemd voor leden van Glastuinbouw Nederland, maar ook voor vertegenwoordigers van kennis- en onderwijsinstellingen . Aanmelden is verplicht en kan tot donderdag 4 februari, 10.00 uur via dit aanmeldformulier.
Voor het volgen van het webinar is alleen een goede internetverbinding en een telefoon/computer/tablet met geluid nodig. De dag van het webinar (begin van de middag) ontvangen de deelnemers per e-mail nadere instructie en een link waarmee het webinar te volgen is. Zorg ervoor dat tien minuten voordat het webinar start de inlogprocedure is uitgevoerd.

Andere webinars Arbeid
Voor de komende weken staan er nog twee webinars over het thema Arbeid op de agenda. Klik op onderstaande linkjes voor meer informatie. Klik hier om de eerdere webinars terug te kijken.
DO 11 februari: Robotisering en arbeid
DO 18 februari: Lerende en sociaal innovatieve organisaties

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024