Donkerperiode vanaf 1 september weer van kracht

Voor assimilatiebelichting tot 15.000 lux geldt dat vanaf 1 september de bovenzijde van de kas moet worden afgeschermd. Gedurende de donkerperiode moet de afscherming sinds 1 januari 2017 minimaal 98% bedragen. Gedurende de nanacht moet de afscherming minimaal 74% bedragen.

De intensiteit varieert, maar in de meeste regio’s in Nederland wordt regelmatig gecontroleerd op naleving van de voorschriften met betrekking tot afscherming. Voor de controles worden tegenwoordig ook satellietcamera’s ingezet.

Storingen altijd melden
Als er tijdens het belichtingsseizoen een storing in de installatie optreedt, waardoor een ondernemer niet aan de voorschriften kan voldoen, dan is het wettelijk verplicht de storing te melden bij bevoegd gezag (doorgaans de omgevingsdienst). Steeds meer omgevingsdiensten hebben op hun site een telefoonnummer staan dat 24/7 bereikbaar is en/of een mogelijkheid om digitaal een melding in te dienen. Als er geen mogelijkheid is om een storing te melden, dan is het advies om gebruik te maken van de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Die mogelijkheid is vaak prominent aanwezig op alle sites van de omgevingsdiensten.

Voorschriften
Het melden van een storing betekent niet dat er gegarandeerd geen handhaving plaatsvindt, maar de toezichthouder houdt hier doorgaans wel rekening mee.
Een samenvatting van de voorschriften is te vinden via onderstaande download. De exacte omschrijving is ook terug te vinden op www.wetten.nl, Activiteitenbesluit -> artikelen 3.56 t/m 3.59.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024