Drie neonicotinoiden verboden in open teelten

Het Ctgb maakte bekend dat de drie neonicotinoiden met werkzame stoffen immidacloprid, clothianidin en thiamethoxam vanaf 19 september niet meer buiten gebruikt mogen worden.

Het vervallen voor het gebruik in buitenkassen is een gevolg van het Europees besluit dat de stoffen verbiedt in open teelten. Reden voor dit besluit is dat de stoffen schadelijk zouden zijn voor bijen.

Planten die behandeld zijn (bijvoorbeeld gedompeld) met deze werkzame stoffen mogen nu niet meer buiten uitgeplant worden, om bijen en andere bestuivers te beschermen.

Het collegebesluit bevat vier wijzigingen van bestaande toelatingen zoals: Actara, Cruiser 70WS, Admire en Kohinor 700WG (alwaar een beperkte binnentoelating mogelijk blijft) en vijf intrekkingen zoals: Poncho Beta, Gaucho Tuinbouw, Merit Turf, Cruiser SB, Sombrero en ActaPlus 250. Deze toelatingen vervallen per 19 september en mogen nog tot 19 december 2018 gebruikt worden. Bekijk ook het persbericht Ctgb en de collegebesluiten.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024