Droogte blijft aanhouden: effecten nemen toe

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) publiceerde op 2 augustus een nieuwe droogtemonitor. Het neerslagtekort is inmiddels toegenomen tot meer dan het tekort in recordjaar 1976. De aanvoer via de rivieren neemt iets af en de kwaliteit van het oppervlaktewater verslechtert. De LCW handhaaft haar advies om onttrekkingen tot het strikt noodzakelijke te beperken.

Bekijk de droogtemonitor.

De droogte treft op dit moment vooral de landbouw en natuur, maar ook de scheepvaart heeft hinder van de lage waterstanden, omdat de schepen minder lading kunnen vervoeren. LTO Nederland heeft een persbericht uitgebracht en pleit voor crisismaatregelen voor boeren vanwege de droogte. Het betreft zowel technische maatregelen als economische maatregelen.

Dat landbouw, natuur en scheepvaart als eerste de gevolgen merken, komt overeen met de verdringingsreeks. Elk waterschap bepaalt voor zich welke maatregelen in het gebied nodig zijn om de gevolgen van de droogte te beperken. Met name de bedrijven die afhankelijk zijn van oppervlaktewater moeten de berichtgeving van het waterschap goed in de gaten houden. Zeker in het oosten en het zuiden van het land waar de effecten van de droogte het grootst zijn.

Voor de glastuinbouw zijn de problemen nu nog beperkt. De droogteperiode laat wel zien dat zekerheid voor voldoende goed gietwater steeds belangrijker wordt. De komende jaren zal de gietwatervoorziening robuuster moeten worden. Extra berging van zowel eigen regenwater als regenwater van andere bebouwing en hergebruik van restwater zoals effluent van waterzuiveringen liggen daarbij voor de hand. Ook de energietransitie kan hierbij een rol spelen als door nieuwe technieken vocht uit de kaslucht wordt teruggewonnen door condensatie.  

LTO Glaskracht Nederland zet zich in om de belemmeringen voor hergebruik van restwater op beleidsniveau weg te nemen. Binnen de EU gaan ook stemmen op om binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) meer mogelijkheden te bieden voor alternatief watergebruik, 'fit for purpose', zonder dat het direct als verwerking van een afvalstof wordt gezien. Voor de bedrijven of gebieden waar alternatieve gietwatervoorziening niet haalbaar is, zet LTO Glaskracht Nederland zich in voor het behoud van het gebruik van grondwater in combinatie met ontijzering of omgekeerde osmose.

Guus Meis

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024