Een zomer lang genieten van een tuin vol kleurrijke en duurzame plantjes, dat kan!

Een hardnekkige koude noordenwind zorgde voor een fris voorjaar. Gevolgd door een droge, haast tropische maand juni. Nu de schoolvakanties in aantocht zijn, staan alle seinen op groen voor een aangename zomer. Dé periode om optimaal te genieten van een tuin, terras of balkon vol vrolijke pot- en perkplanten. “En die zijn ook nog eens duurzaam geteeld”, verzekert Dieter Baas van Baas Kwekerij uit Ens.

“Meebewegen met onze klanten, dat is wat wij doen om de consument elk jaar weer te kunnen verrassen met een gevarieerd aanbod planten voor de tuin en het terras”, zo opent Dieter. Flexibiliteit is belangrijk, weet hij uit ervaring. “De wensen van de consument en dus van onze afnemers veranderen voortdurend. Wij leveren niet alleen een breed en kleurrijk assortiment, we letten ook op duurzaamheid en zorgen ervoor dat de plantjes zo natuurlijk mogelijk worden geteeld.”

Ook biodiversiteit wordt elk jaar belangrijker. “Een flinke uitdaging”, bekent Dieter. “Zelf willen we uiteraard geen schadelijke insecten of rupsen in de kas hebben, maar we vinden het wel belangrijk om planten te telen die in de tuin meer bijen, wespen en vlinders aantrekken.”

Geen jaar is hetzelfde
Duurzaamheid gaat bij Kwekerij Baas overigens verder dan alleen de planten. In een video voor pottenleverancier Desch gaat Dieter uitgebreid in op de keuze voor plantenpotjes en plantenhangers gemaakt van gerecycled plastic. Dat zijn keuzes die het bedrijf bewust maakt, mede ook vanwege de toenemende maatschappelijke belangstelling voor duurzaamheid. “Het is onze bijdrage aan het klimaat. We zijn toch al zo afhankelijk van de weersomstandigheden. Geen jaar is hetzelfde, zo ervaren we elk seizoen weer. Met dit jaar als treffend voorbeeld.”

Het koude voorjaar zorgt weliswaar voor vertraging, maar volgens Dieter koopt de echte tuinliefhebber in het voorjaar toch wel zijn plantjes. “Dan gaat het om ongeveer twee derde van de klanten. Zij willen vanaf april gewoon een bloeiende tuin, dat zorgt voor een gevoel van geluk. Desnoods zetten ze de planten nog even thuis in de schuur, maar ze willen ze al wel op tijd in huis hebben. De overige een derde wacht tot het echt tuinweer is. Deze groep heeft afgelopen weken volop plantjes gekocht, waardoor de achterstand op onze verkoop inmiddels geheel is ingehaald.”

Goed voor de gezondheid
Met name door Covid zijn de tuin en het terras de afgelopen jaren erg populair geworden. “Mensen zaten meer thuis en dan geeft niet alleen het genieten van de bloeiende planten, maar ook het bezig zijn met alles wat groeit en bloeit veel voldoening. Die liefde voor de tuin is daarna niet afgenomen, in tegendeel. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat het werken in de tuin goed is voor de gezondheid. Dat geldt voor alle leeftijden, maar met name voor ouderen voor wie de tuin automatisch zorgt voor de belangrijke, dagelijkse beweging.”

Wispelturig
De tuinliefhebber blijkt ook nogal wispelturig. “Dat klopt. Als in een jaar de verkoop van violen extra goed loopt, dan weet je dat de klant voor het jaar daarna meer violen op voorhand bestelt. Maar dan weten wij inmiddels ook dat de verkoop dat jaar minder is, omdat de consument dan bijvoorbeeld meer de voorkeur geeft aan primula of ander perkgoed. Dat maakt het vak van kweker extra boeiend en uitdagend. Het belangrijkste is dat mensen de schoonheid van de perkplanten blijven waarderen. Zoals gezegd, dat is goed voor de biodiversiteit, maar vooral ook voor de gezondheid en het geluk van de consument.”

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2023