‘Eerst Nederlands Noodfonds Sierteelt regelen, dan weer naar Brussel’

Er komt voorlopig geen extra Europese steun voor de Nederlandse sierteelt. Maar volgens voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland is er zeker geen sprake van afstel. “De Europese Commissie heeft aangegeven dat als er concrete steunmaatregelen worden besproken, de sierteelt daarin wordt betrokken.”

Volgens de Europese Commissie is het nu nog te vroeg voor crisismaatregelen. Minister Schouten heeft tijdens een speciale vergadering van de EU-landbouwministers gevraagd om financiële compensatie voor de bloemenhandel en aardappeltelers.
Sjaak van der Tak concludeert dat de EU het nog te vroeg vindt voor een Europees noodfonds voor onder andere de sierteeltsector. De primaire focus van de EU ligt bij de voedselzekerheid, omdat de interne markt als gevolg van de coronacrisis niet functioneert. “Als Nederland via minister Schouten nog meer bewijslast kan verstrekken en over een langere periode, dan mag ze terugkomen in Brussel voor steun voor de sierteeltsector. Als Glastuinbouw Nederland zullen we haar voorzien van de benodigde informatie, want wij zijn al erg ver in het verzamelen van die informatie.”

Nederlandse regeling
Dat heeft alles te maken met het cruciale belang van een Nederlands Noodfonds Sierteelt. “We moeten eerst zorgen dat de contouren van die regeling goed staan, daarna gaan we opnieuw naar Brussel”, zo zegt Sjaak van der Tak stellig.
Minister Schouten heeft aangegeven nogmaals bij de Europese Commissie aan te zullen dringen op snelle, noodzakelijke maatregelen

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies