Eerste bijeenkomst Tuinbouw Jongeren Nederland geeft nieuwe energie

'Wie heeft er grote problemen op zijn of haar bedrijf als gevolg van de hoge energieprijzen?' Geen vingers omhoog. 'Wie durft te zeggen dat zijn of haar bedrijf over vijf jaar nog bestaat?' Alle vingers omhoog. Met deze openingsvragen van dagvoorzitter Remco de Boer was de toon tijdens de eerste bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland meteen gezet. Optimisme vierde hoogtij op woensdagmiddag 30 november bij Anthura in Bleiswijk. Energie was het logische thema van de bijeenkomst, energie was ook wat de aanwezige jongeren van de informatieve middag kregen.

Er klonk wat verbazing in de stem van dagvoorzitter en energiespecialist Remco de Boer na het eenduidige optimisme van de jonge tuinders en tuinbouwmedewerkers. Hij baseerde zijn gevoel op ontwikkelingen in Den Haag, maar de zaal concludeerde dat er altijd wel iets is in de glastuinbouw. Dus introduceerde voorzitter Rick van Schie (24 jaar, teler van losse tomaten in Westland) van Tuinbouw Jongeren Nederland met enthousiasme en zelfvertrouwen dit nieuwe platform onder de vlag van Glastuinbouw Nederland. "In diverse tuinbouwregio's zijn jongeren al collectief actief. Het is goed om te horen hoe het in andere regio's gaat. Daarom hoop ik dat we minimaal één keer per jaar als landelijke club bij elkaar kunnen komen."

Risico's spreiden
Informatief en interactief, dat zijn de voorwaarden die de jongeren aan een gezamenlijke bijeenkomst verbinden. Dat kwam in Bleiswijk goed van de grond. Remco de Boer is specialist in energie en klimaat en had zich bovendien goed verdiept in de uitdagingen van de sector. Dat resulteerde in de gewenste interactie tussen inleiders en publiek. Hans Barendse van Anthura gaf een uitzetting van de wijze waarop het bedrijf omgaat met energie, zowel de uitdagingen van vandaag de dag als op langere termijn. Risico's spreiden is het devies. Zowel qua productgroep - recent is bromelia toegevoegd aan de vaste Anthura-producten phalaenopsie en potanthurium - als qua energiebronnen. "We kunnen beschikken over diverse bronnen en kunnen ook elke dag schakelen. Voor de toekomst worden de ontwikkelingen op gebied van waterstof nauwlettend gevolgd."

Qatar
Martien Visser, lector Energietransitie en netwerken, gaf de zaal een boeiend college over de ontwikkelingen op de energiemarkt in de afgelopen anderhalf jaar en zijn verwachtingen voor de toekomst. Inhakend op de actualiteit van het WK voetbal uitte hij zijn bedenkingen bij de kritische houding van veel Europese landen ten aanzien van organiserend land Qatar. "We waren voor ons gas in grote mate afhankelijk van Rusland. LNG is het alternatief. De grootste productie daarvan ligt echter in de VS en zeker ook in Qatar. Dat land hebben we de komende jaren hard nodig voor onze energiebehoefte." Voor de komende jaren verwacht hij nog hoge energieprijzen, zeker als we te maken krijgen met koude winters en een toenemende vraag uit China. Pas in 2027 kan er sprake zijn van normale prijzen, al is het prijsniveau van drie jaar terug voorgoed verleden tijd, volgens Visser.

Lobby
De actuele situatie rond energie toont overduidelijk aan dat de besluitvorming in poltiek Den Haag en Brussel van steeds grotere involoed is op de toekomst van de glastuinbouw. Bij afwezigheid van Jesse Schevel, lobbyist bij Glastuinbouw Nederland, gaf Aileen de Witte een inkijkje in haar dagelijkse werk als lobbyist in Den Haag voor Royal FloraHolland. Ook haar activiteiten draaien momenteel vooral om energie, maar ook plantgezondheid, arbeid en afzet vergen de nodige tijd. Haar conclusie is dat bewindslieden, kamerleden en ambtenaren vaak veel uiteenlopende dossiers in hun portefeuille hebben. "Dat maakt dat we ze voortdurend moeten voorzien van de benodigde informatie vanuit de glastuinbouw. dat belang wordt de komende jaren alleen maar groter."

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024