Eerste Westlandse burendag glastuinbouw verdient groter vervolg

De eerste editie van de Westlandse versie van Burendag vond zaterdag 24 september plaats in de glastuinbouw. Hiervoor hadden drie glastuinbouwbedrijven: De Westlandse Aardbei, SV.CO en Prins Orchidee hun buren uitgenodigd om eens een kijkje in de kas te nemen. Die uitnodiging werd dankbaar aanvaard en naar schatting honderd buurtbewoners bezochten de kas. Een prima start van een nieuw initiatief. Dat verdient een groter vervolg volgend jaar.

“Het komt maar zelden voor dat je buren uitnodigt om de kas te bezoeken”, zegt Sandra Huysman van de Westlandse Aardbei. “Iedereen is druk en je denkt er gewoon niet aan. Dat terwijl het voor beide partijen leuk en interessant is als de deuren van de kas open worden gezet. Wij wonen naast ons bedrijf, dus we zijn in meerdere opzichten buren. Tijdens het oogstseizoen verkopen we onze aardbeien ook vanuit een verkoopautomaat. Daar spreek je ook je buren weleens, maar van een kijkje in de kas komt het eigenlijk nooit.”

Nieuwe traditie
Tijdens een maandelijkse vergadering van Glastuinbouw Westland ontstond het idee om de buren van een aantal bedrijven uit te nodigen tijdens burendag. SV.CO, Prins Orchidee en Westlandse Aardbei namen het voortouw in de hoop dat het een jaarlijkse traditie wordt, met uiteraard meer deelnemende bedrijven. Contact met de directe omgeving is immers belangrijker dan ooit voor de glastuinbouw. Aan het enthousiasme van Sandra Huysman zal het in ieder geval niet liggen. “Super leuk en goed om te zien dat er zoveel animo was bij alle drie de bedrijven. We mochten veel leuke enthousiaste reacties ontvangen.”

Verwondering
Zoals het bij Burendag hoort, werden alle belangstellenden ontvangen met een kop koffie en wat lekkers. Ook was er gelegenheid om de buurtpraat met elkaar door te nemen. Vervolgens kon tijdens een rondleiding door het bedrijf een kijkje worden genomen in de kassen, waarbij alle vragen die de buurtbewoners stelden werden beantwoord. De interesse van de buren was groot en de verwondering over wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een glastuinbouwbedrijf misschien nog wel groter.
Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland, was ook aanwezig en hij deelt het enthousiasme van zowel de ondernemers als hun ‘visite’. “Alle ondernemers binnen de glastuinbouw doen iedere dag hun best doen om de mooiste, meest duurzame én gezonde producten te telen. Als dit terugkomt in de enthousiaste reacties van de buurt maakt dit de cirkel weer rond.”
(Tekst met medewerking van Marjolein Elgers en Sandra Huysman)

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024