Effectief groen meeldauwmiddel vruchtgroente stap dichterbij

Voor het schimmelbestrijdingsmiddel Fado, op basis van de werkzame stof COS-OGA, publiceerde het Ctgb vandaag een ontwerpbesluit. Deze procedure is standaard voor alle gewasbeschermingsmiddelen, waarvan de werkzame stof nog niet eerder in Nederland in een gewasbeschermingsmiddel is toegelaten.

Indien tijdens de zienswijze procedure door belanghebbenden geen gegronde bezwaren voor het afgeven van een toelating volgen, kan het Ctgb het toelatingsbesluit gaan bekrachtigen. Indien de toelating van Fado daadwerkelijk wordt bekrachtigd het fungicidenpakket voor vruchtgroententelers van komkommerachtigen (Curcubitaceae met eetbare en niet eetbare schil), aubergine, tomaat en paprika een aangevuld.

Het bijzondere aan Fado is dat het een zogenaamde elicitor van het zelfverdedigingsmechanisme is. Zo heeft het middel onder de naam Fytosave momenteel al een toelating in België.

Naast het gegeven dat er nu nog geen toelating van kracht is, is het essentieel dat het middel Fado daadwerkelijk wordt geproduceerd en gepositioneerd voor de vruchtgroentenkwekers in Nederland. Pas dan kunnen telers het gewasbeschermingsmiddelenpakket verder vergroenen. Het is nog even afwachten...

Jeannette Vriend

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024