Effectieve en duurzame technieken voor plaagvrije gewassen

Nieuwe technieken om tuinbouwproducten plaagvrij te kunnen verhandelen. Daar is dit jaar een PPS binnen de Topsector T&U naar gestart. Binnen dit projecten zijn meerdere werk-pakketten en wordt aan veel tuinbouwproducten van fruit, bollen, bloemen en groenten ge-werkt. In een van de werkpakketten wordt specifiek gekeken naar de toepassing van CATT in snijbloemen. CATT: Controlled Atmosphere Temperature Treatment.

De kern van CATT is dat producten onder laag zuurstofgehalte en hoge temperatuur gedurende een korte periode worden behandeld teneinde de eventuele aanwezige plagen af te doden met behoud van kwaliteit. Vanuit LTO Glaskracht Nederland wordt via de Stichting Programmafonds Glastuinbouw meegefinancierd aan dit project.

Een update over het verloop van de CATT proeven:
De proeven zijn uitgevoerd bij Ruvoma in Montfoort. FloraHolland heeft het project gecoördineerd en het vaasleven getest. Tijdens de behandeling zijn de bloemen blootgesteld aan een temperatuur rond de 40 graden met aangepaste zuurstof en CO2 niveaus. Ook zijn kooitjes met trips meegenomen waarvan de sterfte en voortplanting is bepaald door Wageningen UR.

Na de transport en winkelsimulatie van totaal 7 dagen, blijken de 8 - 12 chrysanten cultivars en 2 rozen uit de 24 uurs behandeling toch zeer veel last te hebben van bladproblemen. Vrijwel alle chrysanten worden uiteindelijk op vaasleven dag 7-14 afgeschreven op blad, een aantal soorten hebben ook last van bruinverkleuring in het hart van de bloem. De bloemen zijn over het algemeen wel goed vol open gekomen en op kleur gebleven. De rozen laten veel bladvlekken zien en zijn binnen 7 dagen weg.

Bij de 6 uurs behandeling is het beeld veel positiever. Daar staat een groot deel van de chrysanten na 14 dagen vaasleven nog met slechts beperkte bladschade. Her en der is bladschade te zien en ook pleksgewijs wat bruine harten. Ook bij de chrysanten in de controle behandeling is sprake van enige bladschade of verkleuring, maar de meeste bossen zien er op vaasleven dag 14 nog behoorlijk netjes uit. De rozen zien er ook aanmerkelijk beter uit in de 6 uurs en controle behadelingen. Red Naomi is na 7 dagen vaasleven wel geheel afgeschreven, Avalanche blijft langer staan.
 
Vanuit een update van Wageningen UR over de mortaliteit van de trips blijkt dat er bij de 24 uurs behandeling wel sprake is van volledige afdoding van de trips en geen gevonden nakomelingen. Bij de 6 uurs behandeling is een hoge sterfte en beduidend lager aantal nakomelingen t.o.v. de controle gevonden, maar niet volledig en afdoende.
 
Vooralsnog lijken er echter zeker aanknopingspunten om een (voor de bloemen) geschikte behandeling te gaan vinden. De gehele proef stond in de houdbaarheidsruimte in Naaldwijk. Deze wordt in week 20 afgerond waarna op basis van de resultaten het vervolg worden bepaald in overleg tussen VGB, VBN, LTO Glaskracht Nederland en Wageningen UR.

Glastuinbouw Nederland - © 2024