Eindrapport: Nieuwe groene techniek tegen plagen in de kas veelbelovend
In een recent onderzoek is getest hoe effectief deze techniek is tegen verschillende plagen in drie siergewassen: amaryllis, chrysant en phalaenopsis. Daarbij is gekeken naar de juiste combinatie van temperatuur, luchtvochtigheid en duur van de behandeling. Het rapport en de onderzoeksflyer zijn nu beschikbaar.
Wat zijn de resultaten?
In bijna alle gevallen kon met BPC een zeer hoge tot volledige doding van de plaaginsecten worden bereikt, zonder schade aan de plant. Alleen bij de citruswolluis en vandatrips werd nog geen 100% resultaat gehaald, maar wel een flinke vermindering.
Voorbeelden van optimale instellingen:
- Narcismijt in amaryllis: 2 dagen donker, 38,5°C, 70% luchtvochtigheid
- Californische trips in chrysant: 3 dagen, licht/donker ritme, 25°C, 80% luchtvochtigheid
- Potworm in phalaenopsis: 3 dagen, licht/donker ritme, 28°C, 70% luchtvochtigheid
Conclusie
BPC is een veelbelovende aanvulling op het bestaande middelenpakket. Het biedt een milieuvriendelijk alternatief dat plagen effectief aanpakt zonder schade aan het gewas. De techniek staat klaar voor verdere verfijning en bredere toepassing in de praktijk.
Uitvoering
Dit project is uitgevoerd door Stichting Control Food & Flowers en gefinancierd en gecoördineerd vanuit het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid van Kennis in je Kas (KijK). Mede mogelijk gemaakt door Prescon, Dekker Chrysanten, Chrysant NL, de gewascooperatie Potorchidee, amaryllistelers via bloembollenkwekersvereniging Floralia en Glastuinbouw Nederland. De proef is begeleid door telers.
