Empoweren: nieuwe zaadtechnologie bij komkommer

Wat kan het empoweren van zaden opleveren? De landelijke commissie Komkommer van LTO Glaskracht Nederland verdiepte zich onlangs in de mogelijkheden. Tijdens de onlangs gehouden commissievergadering vertelde Natural seeds dat een bepaalde zaadtechnologie de structuur en authentieke smaak bij komkommer kan terugbrengen.

Door deze technologie, die geen invloed heeft op het teeltproces, werden de ondernemers uitgedaagd smaakproeven te doen. Conclusie: de smaak werd in het merendeel van de behandelde komkommers en tomaat herkend.

Proloog
Het komkommerras Proloog werd in de smaaktest gebruikt. Uit eerdere onderzoeken bleek dat 75 tot 90% van de panelleden de smaakverbetering waarnam. In enkele Europese landen is de techniek al zo succesvol dat het daar reeds in de schappen van de handel ligt. Of dit in Nederland ook lukt moet nog blijken. Telers, telersverenigingen en de handel zijn hierover in gesprek. De smaakverbetering blijft overigens uniek te noemen en hopelijk van verdere toegevoegde waarde bruikbaar.

Arbeid
Ook werd tijdens de commissievergadering door beleidsspecialist Arbeid Arend Hekman (LTO Glaskracht Nederland) ingegaan op de komende veranderingen voor werkgever en werknemer in de arbeidsmarkt.

Water
Als laatste gaf beleidsspecialist Milieu & Water Guus Meis (LTO Glaskracht Nederland) verdere verheldering op het gebied van waterzuivering, de keuringsplicht van stookinstallaties en opslag gevaarlijke stoffen door. De waardevolle lobby en kennis van Meis blijkt volgens de commissieleden continu van toegevoegde waarde op het gebied van wet en regelgeving.

Glastuinbouw Nederland - © 2024