Enquête over aaltjesproblematiek

Binnen de bloemisterij is er sprake van toenemende problemen met aaltjes. Het aantal bedrijven met problemen stijgt geleidelijk; elk jaar komen er enkele nieuwe bedrijven bij. Ook vanuit andere teelten komen deze geluiden, waarbij het soms onduidelijk is of het om wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne typen) of wortellesieaaltjes (Pratylenchus typen) gaat.

Bestrijding van (wortelknobbel)aaltjes is niet eenvoudig. Het lijkt er op dat met de huidige bestrijdingsmogelijkheden bedrijfshygiëne een zeer belangrijk punt is. Een goed hygiëneprotocol op een bedrijf lijkt het verschil te kunnen maken tussen jaren lang ‘vechten tegen’ (wortelknobbel)aaltjes of na enkele jaren een probleem toch weer onder controle krijgen.

Om een goed beeld te krijgen doen LTO Glaskracht Nederland en DLV Plant een inventarisatie naar de problematiek en aanpak van (wortelknobbel)aaltjes, om zo te kunnen komen tot een advies (c.q. hygiëneprotocol) om verdere toename van (wortelknobbel)aaltjes te voorkomen en om te kijken welke vervolgstappen genomen kunnen worden die leiden tot een oplossing.

Wij verzoeken u dan ook de online enquête in te vullen. Dit kost ongeveer 10 minuten. Uw inbreng is onontbeerlijk en draagt bij aan een mogelijke oplossing van dit hardnekkige probleem. U heeft nog tot dinsdag 26 mei om de enquête in te vullen.

Joke Vreugdenhil

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024