EU gaat akkoord met noodfonds sierteelt en onderdelen van voedingstuinbouw

Brussel heeft vrijdagmiddag groen licht gegeven voor de extra steunmaatregel van het ministerie van LNV. “Inhoudelijk is de regeling niet afwijkend van hetgeen vanmiddag tijdens ons webinar is besproken”, zo zegt directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland in een eerste reactie. “Wel zijn er nog knelgevallen bij onderdelen van de voedingstuinbouw.”

Hoewel het positief is dat de glastuinbouw als een van de weinige sectoren een aparte steunmaatregel krijgt vanuit de overheid, zit er ook een keerzijde aan de definitieve regeling. Die onderdelen stonden echter ook al in de voorlopige regeling, dus als een verrassing komt de officiële versie van de EU niet.

Nader overleg
Zo moet de ontvangen subsidie uit de NOW-regeling van het steunbedrag worden afgehaald. Voor bedrijven die leveren aan horeca en cateraars (foodservicebedrijven) laat de regeling ook nog te wensen over. Inmiddels is al overleg geweest met LNV en RVO om na te gaan op welke onderdelen de maatregel nog kan worden aangepast. Dat overleg wordt volgende week vervolgd.
Belangrijk aspect is de datum van indienen. Het loket van RVO is inmiddels geopend, de sluitingsdatum is al op 4 juni 2020. Dus een week voor de einddatum van de regeling. Vanaf de datum van uw eigen indiening moet u derhalve een inschatting van de schade maken tot 11 juni 2020.

Meer informatie
Inhoudelijk is de steunmaatregel uitgebreid gesproken tijdens het webinar van Glastuinbouw Nederland, Rabobank en Royal FloraHolland. Dat webinar, waaraan 500 telers hebben deelgenomen, is terug te kijken via deze link.
Klik hier voor de officiële bekendmaking van de regeling.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies