Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) in de kas: overheid hard nodig om duurzamer te telen

Bloemen en planten dragen bij aan gezondheid en geluk. Zeker als je duurzaam kunt telen. Dat vraagt wel een proactieve overheid die telers ondersteunt om over te schakelen naar duurzame energiebronnen. Ook vraagt dit om voldoende, werkbare alternatieven voor weerbare planten. Dat was de conclusie van het gesprek op dinsdag 24 mei tussen Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland, SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, anthuriumteler Pieter Stolk (Stolk Brothers) en paprikateler Hans van der Waal (Kwekerij Hans van der Waal) over de kansen en uitdagingen van de glastuinbouw.

In het gangpad in Bergschenhoek kwamen diverse onderwerpen ter sprake. Door de oorlog in Oekraïne zitten veel ondernemers in liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen. De positie van de Nederlandse glastuinbouw staat daarmee op het spel. Daarom werd gesproken over de door het kabinet onbenutte mogelijkheden om een borgstellingskrediet in te stellen, het EU-steunpakket te benutten en de Europese crisisreserves te cofinancieren. Om te voorkomen dat het licht in de kas uit gaat. Andere EU-lidstaten geven hun telers al toegang tot deze steunpakketten. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie in Europa en zet de Nederlandse glastuinbouw verder onder druk.

Middelenpakket
Ook ging het over het steeds kleiner wordende gewasbeschermingsmiddelenpakket. De EU wil dit versneld afbouwen. Maar als een middel van de markt wordt gehaald, moet een milieuvriendelijker of biologisch alternatief wel beschikbaar zijn. Helaas laten alternatieven veel te lang op zich wachten door de ingewikkelde toelatingsprocedures in Europa. Voor een krachtige land- en tuinbouw in Nederland zijn weerbare teelten van groot belang. Alleen zo kunnen we internationaal een topsector blijven.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024