Europees Parlement: financiering aardgas blijft mogelijk als groene transitiebrandstof

Het Europees Parlement is er uit: investeringen in aardgas kunnen onder bepaalde voorwaarden het stempel ‘groen’ krijgen. Een motie om gas niet als duurzame brandstof te erkennen werd vorige week in Straatsburg met een kleine meerderheid verworpen. Het Parlement is daarmee van mening dat private investeringen in aardgas een rol kunnen spelen om de doelen in de Europese Green Deal te behalen.

Deze groene classificatie helpt financiers hun investeringen in aardgas voorlopig grotendeels voort te zetten. Grote bedrijven en financiers zijn straks verplicht te rapporteren welk deel van hun investeringen een bijdrage levert aan de doelstellingen van de Green Deal en worden zo verplicht meer te investeren in groene activiteiten.

Klimaatneutraliteit
Om in 2050 klimaatneutraal te worden is het belangrijk dat investeerders zich richten op duurzame activiteiten. Daartoe introduceerde de Europese Commissie de ‘groene taxonomie’: een groen label dat investeerders moet laten weten waar ze aan toe zijn en welke investeringen duurzaam zijn. De Ierse Eurocommissaris Mairead McGuinness voor Financiële Diensten stelde daarom in januari 2022 dat private investeringen in aardgas een rol kunnen spelen bij de klimaattransitie. Het Europees Parlement gaat daar nu in mee.
Er zijn wel voorwaarden van toepassing voor dit groene etiket aan aardgas. Zo geldt de eis dat gas bijdraagt aan klimaatneutraliteit. Gas is alleen duurzaam als het bijdraagt aan het vervangen van schadelijker energiebronnen. De kwalificatie als duurzaam voor gas is tijdelijk. Het groene stempel voor gas geldt voor vergunningen afgegeven tot 2035, voor kernenergie is dat 2045.

Felle reacties
Hiermee is deze wetgeving nog niet voltooid. Enkele Europese energieministers hebben fel gereageerd op dit wetsvoorstel. Oostenrijk en Luxemburg hebben aangegeven deze groene taxonomie aan te vechten bij het Europees Hof van Justitie. Ook proberen enkele partijen in het Europees Parlement alsnog dit wetsvoorstel te verwerpen. Glastuinbouw Nederland blijft daarom ook komende tijd het belang van dit groene stempel op aardgas benadrukken bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Energieministers.

Jesse Schevel

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024