Europese Commissie: Huidige GGO-wetgeving niet doeltreffend

Om de GGO-wetgeving duurzamer, toekomstbestendig en uniform uitvoerbaar te maken moeten er nieuwe beleidsinstrumenten ontwikkeld worden. Dat is de belangrijkste conclusie van het langverwachte rapport van de EU over de toepassing van ‘nieuwe genetische technieken’ in Europa en de relatie met de wetgeving over genetische modificatie. Brancheorganisatie Plantum (verdeling, vermeerdering en opkweek) is blij met deze eerste belangrijke stap, maar had graag gezien dat het rapport ook opties had aangegeven over hoe nieuwe regelgeving er uit zou kunnen zien.

Plantum is positief en noemt het rapport een nieuwe start in de discussie over plantenveredeling. Directeur Plantum Niels Louwaars: “We zijn verheugd over de teneur van het rapport, dat het belang van veredeling benadrukt en bevestigt dat de huidige wetgeving niet ‘fit for purpose’ is.” Plantum roept de Commissie, de lidstaten en betrokkenen op om vaart te maken met de nieuwe beleidsinstrumenten, want alleen dan kan de veredeling de extra bijdragen aan de maatschappelijke doelen, verwoord in de ‘Green Deal’ en de ‘Boer tot Bord’ strategie, waar maken.
De studie is tot stand gekomen mede dankzij de inspanningen van Minister Carola Schouten (LNV)  in de Landbouwraad. Zij deed dit op basis van het regeerakkoord van 2017: “Nederland zal  zich in Europa inzetten voor de toepassing en toelating van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr Cas9, mits daarbij geen soortengrenzen worden overschreden.” Het is zaak dat ook de nieuwe regering deze lijn consistent en met veel energie doorzet.

Innovatie in plantenveredeling noodzakelijk
Het Nederlandse gewasbeschermingsbeleid en de Europese ‘Boer tot Bord’ strategie noemen plantenveredeling essentieel om de maatschappelijke doelen te bereiken. Veredeling is krachtig, maar het proces is traag. Het duurt vele jaren om een nieuw ras te ontwikkelen. Veredelaars hebben meerdere manieren gevonden om dit te versnellen. De nieuwe methoden waar dit rapport over gaat, met name ‘gene editing’ via CRISPR, leveren geen fundamenteel andere gewassen op, maar de verbeteringen komen aanzienlijk sneller tot stand. Het is een belangrijke nieuwe stap om veredeling te versnellen en daarmee de bijdrage van veredeling aan de maatschappelijke doelen te vergroten.

Achtergrond en uitkomsten rapport
Naar aanleiding van de grote inzet van de Nederlandse overheid in Brussel, heeft de Europese Commissie de afgelopen twee jaar een studie uitgevoerd naar de ‘passendheid van de huidige GGO wet- en regelgeving’. Deze resultaten zijn op donderdag 29 april gepubliceerd. Het rapport levert een goed overzicht van de ideeën van betrokkenen over veredeling en het gebruik van verschillende veredelingsmethoden.
Het rapport concludeert dat er bij de meeste onderzochte methoden geen specifieke veiligheidsrisico’s zijn, anders dan bij eerdere en algemeen geaccepteerde methoden. Er zijn wel verschillende ethische aspecten, zowel voor als tegen het gebruik van deze methoden. De conclusies van het rapport geven de noodzaak van nieuwe regelgeving helder aan. De huidige wetgeving is niet uitvoerbaar gegeven de technologische ontwikkeling. Nieuwe regels moeten toekomstbestendig, en uniform uitvoerbaar zijn.
De studie wordt  op de volgende Europese Landbouw- en Visserijraad in mei besproken met de betrokken ministers. In de komende maanden volgt nog een 'impact assessment' om de beleidsopties te verkennen.
Het volledige rapport is hier te vinden.
Bron: Plantum

Glastuinbouw Nederland - © 2024