Factsheets brengen kennis over functionele agrobiodiversiteit, biostimulanten en onkruidbeheersing

Tuinders en akkerbouwers die zich snel en eenvoudig de laatste stand van de wetenschap over functionele agrobiodiversiteit (FAB), biostimulanten of onkruidbeheersing willen weten, krijgen het op een presenteerblaadje aangereikt. BO Akkerbouw en LTO Nederland verspreiden factsheets over deze onderwerpen breed in de sector.

De Business Unit Open Teelten van Wageningen University & Research stelde de factsheets op voor het Kennis op Maat-project Kennistransfer Plantgezondheid. Hierin werken LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO en BO Akkerbouw samen aan de ontsluiting van kennis voor telers. De kennis komt voor een aanzienlijk deel uit (PPS-)onderzoeksprojecten die akkerbouwers via BO Akkerbouw financierden.

Biostimulanten
Een aantal factsheets heeft vooral betrekking op de akkerbouw, maar over biostimulanten leven ook veel vragen bij ondernemers in de glastuinbouw. Terwijl dit type meststoffen een steeds grotere rol kan gaan spelen bij de opbouw en het behoud van een weerbare teelt. De factsheet ‘Biostimulanten in de akkerbouw' en een bijbehorend overzicht met vragen en antwoorden bieden informatie over wat biostimulanten zijn, wat de tuinbouw en akkerbouw van de stoffen kunnen verwachten voor hun teelt en hoe ze zijn te testen in de praktijk.

Actieplan Plantgezondheid
De factsheets en Q&A dragen bij aan de doelen van het Actieplan Plantgezondheid. Daarmee werken BO Akkerbouw en haar leden (Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI) aan duurzame teeltmethoden. De factsheets dragen ook bij aan het realiseren van het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030. LTO Nederland is tevens partner van dit uitvoeringsprogramma.

Glastuinbouw Nederland - © 2024