Fusariumonderzoek in amaryllis blijft noodzakelijk

Binnen een week zijn al 8 aanmeldingen van amarylliskwekers binnen, om financieel bij te dragen aan het onderzoek naar fusarium in 2016. Deze aanmeldingen zijn goed voor ruim 20 ha. U kunt zich nog aanmelden!

De afgelopen 6 jaar vond een grote proef plaats bij het Improvement Centre in Bleiswijk. Vanuit u werd hiervoor keer op keer een behoorlijk bedrag bijgedragen. Doordat een subsidieaanvraag kort geleden niet is gehonoreerd, is het onderzoek op deze locatie dit jaar niet mogelijk.

Onderzoek naar fusarium bij amaryllis blijft echter noodzakelijk. Er zijn meerdere dreigingen op teelttechnisch vlak, maar Fusarium solani is nu een snel groeiende dreiging. In 2015 is dit onderkent door de BCO en de landelijke commissie Amaryllis van LTO Glaskracht Nederland er is door Wageningen UR voor € 22.500 aan onderzoek uitbesteed. Een deel van dit onderzoek loopt nog. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken moet worden doorgepakt, om de dreiging voor ons gewas op te lossen.

De afgelopen maanden is een aantal antagonisten verzameld en op laboratoriumschaal getoetst of zij werken tegen Fusarium solani. Op dit moment loopt een proef om bollen te besmetten met Fusarium solani en om met de opgedane kennis daarna de (preventieve dan wel curatieve) werking van de reeds gevonden antagonisten op kleine schaal te onderzoeken. Op basis van de resultaten van dat onderzoek wordt het onderzoeksplan verder geconcretiseerd en opgeschaald. Doel is dat eind 2016 er antwoorden zijn.

Voor de lopende onderzoeken is al € 8.750 aan kwekersgeld gebruikt, waarmee dus al voor € 22.500 aan onderzoek is betaald. Er is en wordt optimaal gebruik gemaakt van fondsen en subsidies, maar ook dit jaar is er een bijdrage uit ons vak noodzakelijk. De bijdrage die aan u wordt gevraagd is € 350 per ha. Kwekersgeld is noodzakelijk als contrafinanciering voor fondsen en subsidies, het is een voorwaarde voor deze andere bijdragen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024