Geef uw mening over nieuwe versie 6.0 van globalGAP

Het schema Groenten & Fruit en het schema Sierteelt van kwaliteitscertificeringssysteem GlobalGAP krijgen een herziening. De huidige versie (5.2) dateert van 2015. Bedoeling is dat er in 2022 een versie 6.0 komt. Telers krijgen daardoor extra administratieve lasten. Om te zorgen dat de certificeringseisen haalbaar en werkbaar zijn, doet Glastuinbouw Nederland mee aan de consultatieronde voor deze herziening. Lees in dit bericht meer over de voorgestelde herziening en hoe u als ondernemer uw mening daarover kunt geven.

GlobalGAP is een wereldwijd erkende standaard voor een goede agrarische praktijk, oorspronkelijk opgezet door enkele grote supermarktketens. Naast retail zijn inmiddels ook productie en handel in de organisatie vertegenwoordigd. Wie als teler het certificaat van GlobalGAP heeft behaald, kan daarmee aantonen dat zijn bedrijf voldoet aan strikte eisen op het gebied van voedselveiligheid, traceerbaarheid, milieu, arbeidsgezondheid, -veiligheid en –welzijn en Integrated Pest Management (IPM).
De certificeringsschema’s van GlobalGAP worden elke vier tot zeven jaar herzien, waarbij tussentijds updates kunnen plaatsvinden. In 2022 zal de huidige versie 5.2 worden vervangen door versie 6.0. De administratieve lastendruk neemt bij het schema Groenten & Fruit toe voor telers.

GFSI-erkenning en schema Groenten & Fruit
Mogelijk komen er van versie 6.0 van het schema Groenten & Fruit twee varianten: een mét en een zonder erkenning voor het Global Food Safety Initiative (GFSI). De variant mét GFSI-erkenning vereist meer invul- en auditwerk. Met name in de VS vragen retailers vaak naar GFSI, in Europa en Azië lijkt dat veel minder het geval.

Voedselveiligheid
Wat de controlepunten in het kader van voedselveiligheid betreft, zijn er niet zo veel wijzigingen in het schema Groenten & Fruit. Wel moet er veel op schrift aangetoond worden, zoals welke persoon in het bedrijf verantwoordelijk is voor het voedselveiligheidsbeleid, welke hygiënemaatregelen er zijn getroffen en hoe de opslag van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten plaatsvindt.
Er komt een fors aangescherpte norm voor de microbiologische kwaliteit van beregeningswater dat in aanraking komt met eetbare delen van het product. Verder moet water voor naoogst wasbehandelingen de kwaliteit van drinkwater hebben. Ook komt er een verplichting tot een schriftelijke training voor medewerkers (terwijl een training onder begeleiding van de ondernemer of een ervaren collega veel doeltreffender is en ook gebruikelijker op de bedrijven).
Na toepassing van onbewerkte dierlijke mest bedraagt de wachttijd tot de oogst van het product in het huidige schema Groenten & Fruit 60 dagen. Sommige partijen binnen de GlobalGAP-organisatie overwegen een langere wachttijd (van 90 tot 120 dagen), iets wat echter voor een aantal teelten nadelig kan uitpakken. Op dit punt is het dus van belang aan te dringen op behoud van de huidige wachttijd of een kortere wachttijd.

Aanscherpingen in schema Sierteelt
In het schema Sierteelt ligt de nadruk op vereisten rondom zaken als: traceerbaarheid, milieu, hygiëne, arbeidsveiligheid en –gezondheid. In het nieuwe schema worden duurzaamheidsaspecten aangescherpt. Opvallend is dat het aantal zware controlepunten (‘majors’) over de hele linie is toegenomen en het aantal ‘minors’ is afgenomen. Het schema is dus strenger geworden. Op het gebied van watergebruik zijn er nieuwe vereisten. Verder moet er meer gedocumenteerd worden waar het IPM en de inzet van natuurlijke vijanden betreft.

Geef opmerkingen door
Bent u GlobalGAP-gecertificeerd en hebt u opmerkingen bij het huidige of nieuwe schema? Wij vernemen het graag van u! Bent u het bijvoorbeeld oneens met een voorgestelde wijziging? Wilt u benadrukken het belangrijk te vinden dat een controlepunt ongewijzigd blijft? Of hebt u een andere opmerking? Noteer uw opmerking(en) dan in het document in de rechter kolom ‘comments’ en mail deze naar ons. U kunt uw opmerkingen ook in de mail zelf zetten, vermeld dan de codes van de controlepunten waarop uw opmerking betrekking heeft.
Reacties kunt u doorgeven aan Quincy von Bannisseht. Uw reacties ontvangen we graag uiterlijk 19 juni a.s.

Alle reacties uit de glasgroenten geven wij door aan de werkgroep Herziening GlobalGAP. Daarin zijn naast Glastuinbouw Nederland ook GroentenFruit Huis en LTO Nederland vertegenwoordigd. De werkgroep voorziet alle in te brengen punten van een onderbouwing en dient deze in bij de GlobalGAP-organisatie.
De reacties uit de sierteelt onder glas geven wij door aan GlobalGAP, voorzien van een onderbouwing. Dat gebeurt in afstemming met de bloembollensector en de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen.

Bijlagen
Het concept GlobalGAP versie 6.0 Fruit and Vegetables en het concept GlobalGAP versie 6.0 Flowers and Ornamentals zijn te vinden in de bijlagen. Daar staat ook de hand-out van het op 29 mei gehouden webinar, met meer informatie over het schema Groenten & Fruit.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024