Geen duidelijke invloed gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen op populatieontwikkeling roofmijten

In opdracht van ChrysantNL en Glastuinbouw Nederland heeft Proeftuin Zwaagdijk in 2019 een proef uitgevoerd met als doel het effect te bepalen van diverse gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen op de vestiging en populatieontwikkeling van de roofmijt Transeius montdorensis en Neoseiulus cucummeris in chrysant.

In een kasafdeling van de het World Horti Centre zijn chrysanten geteeld op teelttafels in kisten met een standaard potgrondmengsel. Op één week na plantdatum zijn 400/m2 roofmijten geïntroduceerd. Deze introductie is met een wekelijks interval vijf keer herhaald. In het product met roofmijten zit tevens een beperkte hoeveelheid voedermijten. Vanaf de tweede introductie zijn er extra voedermijten (5.000/m2 ; Thyreophagus entomophagous) geïntroduceerd. Vijf dagen na de eerste introductie is de eerste toepassing uitgevoerd. Er zijn diverse gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen toegediend door middel van een gewasbespuiting.

Geen significante effecten
Ondanks een ruime selectie van gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen zijn er tijdens de proef geen significante effecten significante effect gevonden op de ontwikkeling van Transeius montdorensis, Neoseiulus cucummeris, en de voedermijt Thyreophagus entomophagous. Geen van de middelen veroorzaakte gewasschade of verschilden in gewasstand vergeleken met onbehandeld. Daarnaast waren geen significante verschillen in zichtbaar spuitresidu tussen de objecten.

In de bijlagen de onderzoeksrapporten.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024