Geld in de kas dankzij kennis Het Nieuwe Telen

Van 5 tot en met 19 mei vindt de ondernemerspeiling plaats over de vraag of collectief onderzoek doorgang moet vinden na 2017. De vraag kan opkomen: is collectief onderzoek wel rendabel voor mij als ondernemer? Hoe zit het bijvoorbeeld met de energiebesparing die op veel bedrijven gerealiseerd is dankzij de kennis van Het Nieuwe Telen (HNT)?

Laten we een heel voorzichtig sommetje maken. Stel dat u als ondernemer 1 m3 aardgas/m2 weet te besparen dankzij de kennis van Het Nieuwe Telen. Dan bespaart u jaarlijks bij de huidige lage prijs € 1500 per ha en de hele sector meer dan € 13 miljoen per jaar. Het aandeel van het bedrijfsleven in het energie onderzoek bedroeg tot nu toe ca. € 2,5 miljoen per jaar. De ontwikkeling van de basisprincipes van HNT kon alleen plaatsvinden dankzij het onderzoek dat is uitgevoerd.  Slechts een deel van dat onderzoek betrof HNT. Conclusie: er zijn maar weinig investeringen zo rendabel geweest!

Voorbeelden van onderzoeksprojecten die gefinancierd zijn door Kas als Energiebron en die mede aan de basis stonden van HNT zijn:

Glastuinbouw Nederland - © 2024