Gelderse glastuinbouw wil uiteindelijk zonder gas

Omroep Gelderland maakte deze week een item over de inspanningen van de Gelderse glastuinbouw op het gebied van de energietransitie. Twee tuinders, beide lid van LTO Glaskracht Nederland, vertelden over hun ambities en ervaringen.

De amarylliskwekerij van Martijn Evers uit Angeren heeft al sinds 2012 geen aardgas meer nodig. Biomassa was voor hem de betere en toen vooral de goedkopere oplossing.

Chrysantenkweker David van Tuijl uit Brakel stookt net als de meeste tuinders nog op aardgas. Ook wekt hij zijn eigen stroom ermee op. Hij hoopt wel een paar jaar eerder dan 2040 om te kunnen schakelen.

Harrie Vreman, regio-ondersteuner van LTO Glaskracht Nederland, ziet drie belangrijke oplossingen bij het vervangen van het aardgas: energie besparen, aardwarmte en alternatieve duurzame energiebronnen zoals windenergie en zonne-energie.

Bekijk hier de video:

Lees hier het hele artikel dat Omroep Gelderland heeft gepubliceerd, inclusief de video.

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024