Gevolgen verplicht plantenpaspoort 2019

Vanaf 14 december 2019 is het gebruik van het plantenpaspoort verplicht voor alle kwekers en handelaren in pot-, perk- en kuipplanten, bomen en vaste planten. Deze paspoortplicht heeft waarschijnlijk gevolgen voor uw bedrijfsvoering en interne (software)systemen.

Plantenpaspoort
Een plantenpaspoort is een officieel label of etiket dat wordt aangebracht op een zending plantaardige producten. Dit document geeft informatie over de identiteit en herkomst van de zending. Vanaf 14 december 2019 is het plantenpaspoort verplicht voor alle voor opplant bestemde planten. De plantenpaspoortplicht geldt ook voor pot-, perk- en kuipplanten die bestemd zijn voor consumenten. Het plantenpaspoort moet vanaf 14 december 2019 voldoen aan een aantal nieuwe kenmerken, waaronder een uniek fytosanitair bedrijfsregistratienummer. De plantenpaspoortplicht is nu nog geregeld in de Europese Fytorichtlijn 2000/29/EG. Deze richtlijn wordt op 14 december 2019 vervangen door de aangescherpte Plantgezondheidsverordening 2016/2031/EG.

Informatiebijeenkomsten
Royal Flora Holland, LTO Glaskracht Nederland en LTO Vakgroep bomen en vaste planten organiseren drie informatiebijeenkomsten over het plantenpaspoort in samenwerking met Naktuinbouw, KCB en NVWA. Op deze bijeenkomsten krijgt u informatie over het plantenpaspoort en over praktische zaken waar u mee te maken krijgt als kweker of handelaar. Daarnaast is er ruimte om specifieke vragen te stellen over wat de plantenpaspoortplicht betekent voor uw directe bedrijfsvoering. U kunt zich aanmelden voor een voorlichtingsbijeenkomst op een van onderstaande data.

  • Donderdag 18 oktober in Asten (Zuid-Oost Nederland)
  • Donderdag 1 november in Aalsmeer
  • Donderdag 15 november in Naaldwijk

De bijeenkomsten vinden plaats van 15.30 tot 17.30 uur.

Aanmelden
U kunt u aanmelden via deze link. Heeft u in de tussentijd vragen? Kijk dan op de 'Vraag en Antwoord' pagina over het plantenpaspoort van Naktuinbouw. Voor specifieke vragen kunt u ook terecht bij Helma Verberkt, beleiddsspecialist Plantgezondheid LTO Glaskracht Nederland. Het is van belang dat het vrije handelsverkeer en de markttoegang in de EU zoveel mogelijk behouden blijft.

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024