Gewijzigde Arbowet: is uw basiscontract al op orde?

Op 1 juli 2018 eindigt de overgangsregeling voor de sinds medio vorig jaar gewijzigde Arbowet. Vanaf dat moment moet u aan alle verplichtingen vanuit de Arbowet voldoen. Eén van de wijzigingen is dat u een basiscontract heeft met een arbodienstverlener dat aan een aantal minimale eisen voldoet. De vernieuwde wet vraagt meer aandacht voor preventie. Ook versterkt het de betrokkenheid van werkgevers en werknemers, de rol van de preventiemedewerker én wordt een grotere rol toegekend aan de bedrijfsarts.

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de vernieuwde Arbowet:

  • Preventiespreekuur

Iedere werknemer heeft het recht een bedrijfsarts of preventieadviseur te consulteren over individuele, persoonsgerichte gezondheidsvragen in relatie tot het werk, het zogenaamde arbeidsomstandigheden- of preventiespreekuur. Met de nieuwe Arbowet bent u als werkgever nu ook verplicht uw werknemers actief te wijzen op dit recht. U kunt uw werknemers wijzen op de informatie over het preventiespreekuur op de website van Stigas. Uw werknemer kan zelf dit spreekuur aanvragen door te bellen naar Stigas en een afspraak maken. Dit spreekuur is anoniem en u ontvangt geen terugkoppeling hiervan.

  • Duidelijker rol preventiemedewerker

De preventiemedewerker heeft een duidelijkere rol in de organisatie. De medezeggenschap moet voortaan instemmen met de benoeming van de preventiemedewerker. Stigas heeft onlangs een volledig nieuwe e-learning preventiemedewerker gelanceerd, waarmee hij de vereiste kennis kan opdoen om zijn rol goed te kunnen vervullen. Het is raadzaam de rol van de preventiemedewerker vast te leggen in een functieomschrijving.

  • Vrije toegang werkvloer

De bedrijfsarts heeft vrije toegang tot de werkvloer. Bedrijfsartsen en andere professionals moeten de kans krijgen het bedrijf te leren kennen. Daarvoor moeten bedrijfsartsen de mogelijkheid hebben om iedere werkplek te bezoeken.

  • Second opinion

Een werknemer heeft het recht om een andere bedrijfsarts te raadplegen indien hij twijfelt aan het advies van de begeleidende bedrijfsarts: de second opinion. De second opinion kan worden gevraagd naar aanleiding van een advies van de bedrijfsarts over een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PMO), verzuimbegeleiding en consultatie van de bedrijfsarts in verband met de relatie tussen gezondheid en werk.

  • Grotere medewerkersbetrokkenheid

De werknemersvertegenwoordiging heeft instemmingsrecht bij de keuze van de preventiemedewerker en diens rol in de organisatie.

  • Basiscontract arbodienstverlening

De nieuwe Arbowet stelt het hebben van een overeenkomst tussen werkgever en arbodienstverlener verplicht. Dit wordt het ‘basiscontract’ genoemd. Hierin zijn de minimale afspraken voor de ondersteuning van de werkgever door een arbodienstverlener vastgelegd.

U hebt als werkgever tot 1 juli 2018 de gelegenheid om aan de minimale eisen van dit basiscontract te voldoen. Aangeraden wordt om tijdig uw huidige arbocontract na te zien en zo nodig dit in overleg met uw arbodienst aan te passen.

Preventieve arbozorg is een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap. Stigas is in dat kader benoemd als kennispartner van LTO Glaskracht Nederland. Deze preventieve arbozorg wordt betaald door de bedrijven in de glastuinbouw. LTO Glaskracht is betrokken bij het bestuur van Stigas en oefent hiermee vanuit de wensen en behoeften in de sector invloed uit op de uitvoering en daarmee op de bestemming van de premiegelden.

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024