Gewijzigde eisen voor import van planten met groeimedium

De eisen voor import van planten met groeimedium zijn gewijzigd en deze nieuwe eisen gaan in vanaf 1 september 2019. Import van planten met groeimedium is dan zonder maatregelen niet meer toegestaan. De aangepaste regels hebben vooral gevolgen voor import van planten die in het exporterende land in de vollegrond hebben gestaan of daarmee in contact zijn geweest.

Fytosanitair certificaat
Let vooral op de juiste bijschrijvingen op het fytosanitair certificaat, ook bij import van pluggen! De PD van het exporterende land geeft het fytosanitair certificaat af. De keuringsinstanties kunnen u helpen met de juiste formulering. Klopt de bijschrijving niet, of ontbreekt deze dan is import niet toegestaan. Tijdens een informatie bijeenkomst op 12 juni j.l. riep de NVWA op om de nieuwe regelgeving te volgen om strengere regels op korte termijn te voorkomen. Is er geen sprake van aanhangend groeimedium dan is er geen bijschrijving nodig.

Schadelijke organismen
Om planten met groeimedium te kunnen importeren moeten maatregelen genomen worden ter voorkoming van het ongewild mee nemen van schadelijke organismen. De veiligste optie is het volledig schoonspoelen van de wortels en eventueel opnieuw planten in toegestaan groeimedium. De NVWA erkend het gebruik van RHP gecertificeerde potgrond als maatregel. U moet deze wel aantoonbaar schoonhouden tot aan de export. Wel moet het exporterende land deze maatregel ook erkennen! De NVWA en RHP kunnen u daarbij helpen. Meer informatie vind u op de website van de NVWA.

Actuele informatie
Met het oog op eventuele strengere regels in de toekomst is het belangrijk om na te denken over mogelijke gevolgen voor uw bedrijf. Via de nieuwsbrief van de NVWA en de keuringsinstanties blijft u op de hoogte van de actuele regelgeving en eventuele wijzigingen. Op Europees niveau kunt u de ‘have your say’ van de Europese Unie volgen op relevante onderwerpen. Door middel van deze ‘have your say’ kunt u reageren op voorgestelde wijzigingen.

Vanuit Glastuinbouw Nederland zullen wij u ook regelmatig van informatie voorzien. Bij specifieke vragen kunt u contact opnemen met uw netwerk coördinator Helma Verberkt of Astrid van der Helm, Arthur van den Berg of Edwin van Geest

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024