Gezocht: behaarde wantsen voor onderzoek

Voor de PPS 'Visuele attractie van plagen' zijn we op zoek naar behaarde wantsen. Vorig jaar startte deze PPS om te komen tot een optimale monitoring en 'mass-trapping’ van plagen. Het onderzoek richt zich specifiek op de behaarde wants en de Californische trips. Ondernemers uit de landelijke commissie Aubergine en Alstroemeria van LTO Glaskracht Nederland hebben zitting in de begeleidingscommissie voor een goede koppeling met de praktijk.

Waar het afgelopen jaar veel onderzoek verricht is naar trips, ligt de focus dit jaar op wantsen. Voor de kweek hiervan worden behaarde wantsen uit de praktijk gezocht. Indien u behaarde wantsen treft verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Insecten kijken met hun facetogen beduidend anders. Als onderzoek dit kan doorgronden kunnen telers wantsen beter in de val lokken. Met verbeterde vallen kunnen glastuinbouwondernemers eerder vaststellen dat de plaag aanwezig is, eerder biologie uitzetten of kunnen insecten massaal weggevangen en onschadelijk gemaakt worden. Zo zijn er veel minder middelen nodig om de plaag te bestrijden. Op deze wijze draagt dit project bij aan een verantwoorde glastuinbouw.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de Lincoln University uit Nieuw-Zeeland en de Zweedse Lund University. Financiering vind plaats via LTO Glaskracht Nederland, Koppert BV en ministerie van EZ via de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Helma Verberkt

Glastuinbouw Nederland - © 2021