Gezonde voeding bij huisartsen Rotterdam

SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) en het Fonds Achterstandswijken Rotterdam (FAW) hebben het initiatief genomen voor een programma om huisartsen in achterstandswijken van Rotterdam te ondersteunen in hun communicatie naar cliënten rond gezonde voeding. Dankzij een gezamenlijke financiering gaan in 2018 verschillende projecten lopen.

Bureau Purpose stelt een ‘klantreis’ op wat de drijfveren en aangrijpingsmomenten voor minima zijn; stichting Voeding leeft gaat supermarktsafari’s organiseren met huisartsen en diabetici. Verder kunnen vijftig huisartsen een jaar lang gratis snackgroente verstrekken. Films die lekkere groentesnacks promoten zullen in 2019 in de wachtkamers van de deelnemende huisartsenpraktijken te zien zijn. 

De tuinbouw produceert groenten en fruit, waarmee veel gezondheidswinst te behalen is. Eerder werkte stichting Voeding leeft speciale voedingsconcepten uit voor mensen met diabetes en MS; daar is het succesvolle programma Keer diabetes om programma uit voortgekomen. Met een gezonde leefstijl bleek twee derde van de deelnemers aan dat programma hun medicijngebruik sterk te kunnen terugdringen. In de zorgsector is voeding een sterk onderschat thema. Met vernieuwende manieren wil SIGN de consumptie van groente en fruit bevorderen om overgewicht en diabetes terug te dringen. De helft van alle Nederlanders heeft overgewicht; er zijn ca. 1 miljoen diabetici en elke week komen er 1000 bij. Gezonde voeding is één van de belangrijkste thema’s in het leefstijlprogramma van Voeding leeft. Daarnaast spelen stress, voldoende slaap en lichaamsbeweging een rol. FAW ondersteunt huisartsen in de achterstandsgebieden van Rotterdam en heeft gezonde voeding als één van de thema’s uitgekozen.

SIGN stimuleert tuinbouw oplossingen voor maatschappelijke opgaven en heeft voor haar programma een alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het FAW Rotterdam ondersteunt huisartsenzorg in wijken met een complexe patiëntenpopulatie op het gebied van organisatie, deskundigheidsbevordering en gezondheidsbeïnvloeding van patiënten.

SIGN
Glastuinbouw Nederland - © 2024