Gietwater en gezonde planten essentieel

Gewasbeschermingsmiddelen en water vormen een kritiek bestanddeel voor de glastuinbouw. Gietwater en gezonde planten zijn essentieel voor optimale gewasgroei. Maar beide bouwstenen voor gezondheid en geluk staan daarmee onder grote druk. Dat stelde Glastuinbouw Nederland in aanloop naar de Commissiedebatten Water en Gewasbescherming afgelopen week in de Tweede Kamer.

Integrale gietwatervoorziening
De glastuinbouw kent een nagenoeg gesloten waterkringloop en is daarmee een zeer waterefficiënt. Daarvoor is goed en voldoende gietwater cruciaal. De basis is regenwater, maar het in de winter opgeslagen regenwater is vaak onvoldoende om de zomer door te komen. Aanvullend op het regenwater gebruikt de glastuinbouw sinds enkele decennia vaak (brak) grondwater dat met omgekeerde osmose wordt ontzout. De toepassing van omgekeerde osmose op grondwater staat echter onder druk. De bevoegdheden op het waterdossier zijn verdeeld over meerdere (regionale) overheden. Een integrale afweging van wat de beste gietwatervoorziening is, is daardoor erg lastig. Glastuinbouw Nederland riep de minister van Infrastructuur en Waterstaat daarom op om regionaal aan te sturen op een integrale aanpak van gietwatervoorziening. Afspraken tussen provincie, gemeente, waterschap en de glastuinbouw zijn noodzakelijk voor een breed gedragen toepassing van omgekeerde osmose op grondwater.

Onze innovatiekracht en bereidheid tot samenwerking zetten we graag in voor een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland door onze gietwatervoorziening te verduurzamen. Daar moeten dan wel de juiste handvatten voor geboden worden door de wateropgave in een gebied in samenhang te bekijken. Als de ruimtelijke ordening het toestaat, kan de glastuinbouw regenwater van industrieterreinen bufferen en gebruiken. Effluent van rioolwaterzuiveringen is te zuiveren tot gietwater, mits hier regionaal een goede businesscase voor wordt ontwikkeld.

Koester kleine teelten
Teelten in Nederland staan onder water. Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen vallen weg door toenemende goedkeuringscriteria en beperkte beoordelingscapaciteit. Met name voor kleine teelten. Voorafgaand aan het debat riep Glastuinbouw Nederland de minister van LNV op snel met oplossingen te komen. Minister Staghouwer heeft toegezegd binnenkort met antwoorden te komen. Tevens werd in het debat prioriteit gegeven aan waterkwaliteit. Zowel de minister als de land- en tuinbouw moeten van de Kamer meer doen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 te halen. Bij Glastuinbouw Nederland heeft dit de volle aandacht en wordt blijvend gewerkt om emissie naar water te verminderen, onder andere in de gebiedsgerichte aanpak.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024