Gietwatervoorziening glastuinbouw Noordoostpolder een stap dichterbij

Regenwater is voor de glastuinbouw de basis van de gietwatervoorziening. Regenwater is in veel gevallen niet toereikend en dan wordt meestal omgekeerde osmose op grondwater gebruikt om aanvullend goed gietwater te maken. Met name het retourneren van het concentraat in de ondergrond staat onder druk. Bestaande ontheffingen zijn in 2013 verlengd tot medio 2022 en het is nog onzeker wat er daarna gebeurt.

In de Noordoostpolder is jaren geleden al gestart met het werken aan een definitieve oplossing. De aanleiding was de opbouw van de ondergrond. Tot ca. 200 meter diepte zijn er geen watervoerende pakketten die door ondoorlatende lagen gescheiden worden. Toch heeft de glastuinbouw daar ook behoefte aan kwalitatief goed aanvullend gietwater.

In een gebiedsproces waarbij provincie, gemeente, waterschap en sector hebben samengewerkt zijn alle mogelijke alternatieven benoemd en onderzocht. Eind oktober is door de bestuurders van de deelnemende organisaties besloten de adviezen van de werkgroep over te nemen en uit te werken tot nieuw beleid.

Maatwerk
Kort samengevat is de denklijn als volgt. De inzet van regenwater moet op bedrijfsniveau geoptimaliseerd worden. Het tekort aan gietwater mag aangevuld worden met omgekeerde osmose op grondwater als het concentraat dieper in de ondergrond wordt teruggebracht. Met een externe partij wordt de businesscase voor het hergebruik van regenwater van een (nabijgelegen) industrieterrein verder uitgewerkt. Op basis van deze uitgangspunten wordt maatwerk verleend met steeds een looptijd van tien jaar, zodat er tussentijds een toetsmoment blijft of er innovaties zijn waardoor het gebruik van omgekeerde osmose kan worden afgebouwd.

Guus Meis

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024