Glastuinbouw in de media: bedrijfsleven moet zelf de broek ophouden

In de eerste weken en maanden van de energiecrisis waren de landelijke en regionale media vooral geïnteresseerd in de ervaringen van getroffen telers. Glastuinbouw Nederland probeerde daar zoveel mogelijk regie op te houden en vooral de nadruk te leggen op de dreigende financiële problemen voor veel bedrijven en de gevolgen daarvan voor de energietransitie. Inmiddels is de belangstelling van de pers verschoven naar de noodzaak van steunmaatregelen en de eventuele gevolgen voor de voedselproductie.

Het programma Stand van Nederland van omroep WNL heeft de afgelopen tijd regelmatig een bezoek gebracht aan de glastuinbouw. Onder andere met Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant werd een goed item gemaakt over de situatie in de glastuinbouw. Voor hun uitzending van donderdag 7 april werd onder andere een bezoek gebracht aan Wouter van den Bosch, teler van paprika en bramen. Onderwerp van de uitzending was: Energiecrisis wordt voedselcrisis. In de uitzending komen Wouter, zijn broer Thijmen en vader Jaco regelmatig aan het woord.
Klik hier om de reportage terug te kijken.

Spraakmakers
Een dag eerder, op woensdagmorgen 6 april, was de stelling in het onderdeel Stand.nl van Radio1-programma Spraakmakers: Het bedrijfsleven moet nu zelf de broek ophouden. Aanleiding was het besluit van de regering om vooalsnog geen steun te bieden aan bedrijven in nood. Daarop werd gereageerd door chrysantenteler David van Tuijl uit Brakel, tevens bestuurslid van Glastuinbouw Nederland. Hij plaatste de kanttekening dat de overheid moet toezien dat de energiemarkt naar behoren functioneert.
Ook voorzitter Adri Bom-Lemstra was in de uitzending te horen. Enerzijds om aan te geven dat 40 procent van de glastuinbouwbedrijven in de problemen dreigt te komen, anderzijds benoemde zij de mogelijk oneerlijke concurrentie als producenten in het ene land wel steun van de overheid krijgen en in Nederland vooralsnog niet.
De uitzending van ongeveer 20 minuten is hier terug te luisteren.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024