Glastuinbouw in de media: veel aandacht voor hoge gasprijs

De hoge gasprijs is van invloed op het merendeel van de glastuinbouwbedrijven. Omdat dit komende weken en maanden mogelijk kan leiden tot hogere consumentenprijzen, trekt de hoge gasprijs ook de aandacht van de landelijke media. Glastuinbouw Nederland heeft hierover een statement opgesteld, dat afgelopen dagen is gedeeld met diverse landelijke en regionale media, zowel radio, televisie als dagbladen.

In het bericht voor de media stelt Glastuinbouw Nederland dat de hoge gasprijs van invloed is op het merendeel van de glastuinbouwbedrijven. 'Ondernemers gebruiken gas om hun kas te verwarmen. De hoeveelheid die een ondernemer nodig heeft, is afhankelijk van de bloemen, groenten of planten die hij produceert en de kas waarin hij zijn product teelt. De prijs is afhankelijk van het contract dat de ondernemer met zijn energieleverancier heeft afgesloten. Een ondernemer kan zijn gas vooruit inkopen tegen een dan geldend dagtarief en betaalt dan op dit moment een lager tarief dan de dagprijs. Wat en hoeveel ondernemers wanneer hebben ingekocht en voor welke prijs is niet inzichtelijk. Wel weten we dat een groot deel van het gasgebruik voor glastuinbouwbedrijven met de dagprijs wordt ingekocht en dus vandaag ontzettend duur is.'

Stijgende productiekosten
Als een glastuinbouwbedrijf vandaag gas koopt op de dagprijs kost dat ongeveer 70 cent/m3. Als je dat anderhalf jaar geleden deed was dat extreem laag met 5 cent/m3. ‘Normaal’ is de dagprijs rond de 20 cent/m3.
Naast warmte, heeft een ondernemer ook elektriciteit nodig. Voor de meeste teelten maakt energie globaal ergens tussen 20% en 30% van de kosten uit; als die energiekosten verdubbelen, stijgen de productiekosten. Ondernemers moeten dan keuzes maken om kosten te beperken, bijvoorbeeld door hun teelt deze winter minder of niet te belichten, eerder met de teelt in de herfst te stoppen of later in het nieuwe jaar te beginnen. Dat zijn drastische maatregelen, die productie en opbrengst verlagen en grote economische gevolgen hebben voor deze bedrijven.

Effect op consument
Of de consument ook meer gaat betalen voor zijn groenten, bloemen en planten kan Glastuinbouw Nederland niet uitsluiten. Ondernemers maken meer kosten om hun producten te telen en die kosten moeten worden betaald. Het is alleen wel de vraag of de supermarkten daadwerkelijk bereid zijn om meer te betalen.
Deze ontwikkeling onderstreept het belang om te verduurzamen en onze energietransitie voort te zetten. Daar werkt de glastuinbouwsector nu al hard aan. Dat is namelijk de enige manier om niet meer afhankelijk te zijn van deze energieprijzen. Anderzijds is elke euro extra die nu moet worden betaald voor energie en die je minder krijgt door een mindere productie niet beschikbaar voor duurzame investeringen.

Aandacht in de media
Onderstaand de linkjes naar reeds verschenen artikelen en reportages over de hoge gasprijs in de media. Vandaag, dinsdag 28 september, staan er nog reportages op Hart van Nederland (SBS6) en Omroep Flevoland. Voor beide reportages heeft Glastuinbouw Nederland ondernemers aangedragen.

- L1mburg Centraal: Gasprijs funest voor glastuinbouw
- Financieel Dagbad: Grootverbruikers eisen overheidsingrijpen op oververhitte energiemarkt (PDF als bijlage)
- NRC: Bijna niemand ontkomt aan de gevolgen van de hoge gasprijs (PDF als bijlage)
- Radio Rijnmond'Waar corona ineens op de stoep stond bij de horeca, staat de hoge gasprijs nu op de stoep bij de tuinbouw'
- Omroep Brabant: Tuinders de dupe van hoge energieprijzen: tonnen duurder uit

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024