Glastuinbouw in de media: veel aandacht voor overhandiging brandbrief energie

Niet alleen vrijwel de hele vakpers, maar ook de landelijke pers besteedde afgelopen dagen aandacht aan de overhandiging van de brandbrief over de hoge energieprijzen aan de ministers Jetten van Klimaat en Energie en Staghouwer van LNV. Vrijdag 21 januari 2022 bracht Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland, de dringende boodschap persoonlijk naar het Binnenhof.

De Nederlandse glastuinbouw slaat alarm, zo luidde de krachtige boodschap. Het dringende verzoek van het glastuinbouwcluster aan beide bewindslieden is om met spoed met de sector in overleg te treden. “Inzet is primair om te zorgen voor voldoende liquiditeits- en financiële reserves voor bedrijven. Deze uitzonderlijke situatie op de energiemarkt ligt immers ver buiten de invloedsfeer van de teeltbedrijven. Zonder oplossingen voor de kortetermijnproblematiek verdwijnen het langetermijnperspectief, de energietransitie en een fossielvrije glastuinbouw uit beeld. Dat terwijl de tuinbouw juist concreet in het coalitieakkoord is aangewezen als potentiële koploper in energiezuinige en circulaire productie van hoogwaardige glasgroenten, snijbloemen en potplanten”, zo verwoordde Adri Bom-Lemstra.

Verduurzamen
Beide ministers onderkennen het probleem, stellen dat het niet makkelijk is, maar willen zeker zoeken naar oplossingen. “Maar we moeten vooral ook kijken hoe we sneller kunnen verduurzamen”, benadrukte minister Jetten in een eerste bondige reactie. Staghouwer en Jetten herhaalden die woorden voor de camera's van onder andere Hart van Nederland, het nieuwsprogramma van SBS 6.
De volgende artikelen en reportages zijn de afgelopen dagen gepubliceerd of uitgezonden:

Media-aandacht
Reportage Nieuwe Oogst: Glastuinbouw roept kabinet op tot actie
Reportage SBS 6 Hart van Nederland (vanaf 17.40): Overhandiging brandbrief en toelichting teeltbedrijf Opti-Flor
Reportage Omrop Fryslan: Friese glastuinbouw lijdt onder hoge energieprijzen_beroep op kabinet

Eigen bericht Glastuinbouw Nederland: Steun de glastuinbouw en red daarmee ook de energietransitie
Bericht nieuwssites Groentennieuws en BPNieuws: Glastuinbouw laat van zich horen met energieprotest in Den Haag
Bericht vakblad voor de Bloemisterij (Inlogcode vereist): Glastuinbouw Nederland overhandigt ministers brandbrief over hoge gasprijs
Nieuwsbericht WOS: Brandbrief telers voor ministers
Reportage AD Westland: Nederlandse glastuinbouw slaat alarm: ‘Zo brengt ’t toch niks op?’
Reactie Foodlog: Tuinbouw wil betaalbare energie

Roger Abbenhuijs

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024