Glastuinbouw katalysator Europees gasbesparingsplan

Europa moet zich schrap zetten voor gasproblemen komende winter. Met mogelijk een volledige afsluiting van Russisch gas. Dat stelt de Europese Commissie. In mei formuleerde de Commissie een plan om versneld van het Russisch gas af te stappen. Nu komt de Commissie met een vervolgaanpak om de Europese gasvraag versneld te verminderen. Daarin stelt de Commissie stelt dat tussen augustus 2022 en mei 2023 15 procent minder gas moet worden gebruikt. Glastuinbouw Nederland vindt deze ontwikkelingen uiterst zorgelijk.

Met het investeringsplan van Glastuinbouw Nederland en een passende SDE-subsidie ziet de sector echter kansen om bij te dragen aan dit doel.

Klik hier voor het bericht van vandaag van de Europese Commissie.
Klik hier voor het plan van de Europese Commissie van mei dit jaar.

Een gecoördineerde Europese aanpak moet energiekosten en marktverstoringen deze winter beperken, zo stelt de Europese Commissie. Lidstaten moeten snel maatregelen treffen zodat effecten van gastekorten op kritieke sectoren, waaronder voedselproductie, minimaal zullen zijn. Energievoorziening aan deze sectoren verdient prioriteit. Wel merkt de Commissie op dat niet alle onderdelen van de land- en tuinbouw cruciaal zijn. Uiteindelijk is het aan Nederland zelf om te bepalen welke sectoren toegang blijven houden tot gas.

Glastuinbouw als katalysator
De glastuinbouw wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Ook wenst de sector, die nu onder grote financiële druk staat door de hoge gasprijzen, van groot belang te blijven voor de Nederlandse economie en onze voedselvoorziening. Tegelijkertijd ziet de sector kansen om al op korte termijn het aardgasverbruik fors te verlagen. Glastuinbouw Nederland wil daarom snel samen met het Rijk en andere betrokkenen inzetten op een investeringsimpuls voor de energietransitie. Doel is binnen vijf jaar het aardgasverbruik met ruim 900 miljoen kuub per jaar te verlagen. Deze snelle reductie, vergelijkbaar met het jaarverbruik van ruim 750.000 huishoudens, is buitengewoon voor Nederland. Daarmee vermindert dit investeringsplan de Nederlandse afhankelijkheid van aardgasimport aanzienlijk.

Extra aardgas
Ook een aanpassing van de SDE-subsidie helpt de sector aanzienlijk aardgas te besparen. De huidige SDE-systematiek voor duurzame warmte komt niet overeen met de situatie in de sector. Hierdoor is het gebruik van fossiele restwarmte uit de warmtekrachtkoppelingen (WKK) momenteel dusdanig aantrekkelijk dat telers maximaal de WKK’s zullen gebruiken in plaats van duurzame energie. Dit betekent dat we 700 miljoen kuub aardgas éxtra gaan gebruiken. Zowel lopende als nieuwe projecten komen daarmee in financiële problemen, terwijl de sector juist groene stappen vooruit wil maken. Glastuinbouw Nederland pleit daarom voor een snelle correctieregeling in de SDE om snel minder aardgas te verbruiken, zoals de motie Grinwis/Erkens beoogt.

Europees steunpakket
Ten slotte roept Glastuinbouw Nederland op het Europese steunpakket te gebruiken om passende maatregelen voor de stijgende energieprijzen te treffen. Glastuinders kunnen daardoor tijdelijk steun ontvangen om de verduurzamingsslag te maken. Momenteel maakt Nederland nog geen gebruik van dit EU-pakket. Glastuinbouw Nederland vraagt het kabinet het steunpakket open te stellen voor snellere afbouw van gasverbruik in de Nederlandse tuinbouw.

Jesse Schevel

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024