Glastuinbouw legt tijdens Floriade Expo 2022 nadruk op gezondheid en geluk naast circulaire productie

Almere is volgend jaar gastheer van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, die elke tien jaar in ons land wordt gehouden. Uiteraard wil ook de glastuinbouwsector dit internationale podium benutten om niet alleen de producten, maar ook technische innovatie én het belang van de sector op gebied van gezondheid en geluk onder de aandacht te brengen. Nico van Ruiten maakt deel uit van het vijfkoppige Tuinbouwteam. Hij nodigt en daagt telers en telersgroepen uit om in Almere het verhaal van hun producten te vertellen.

Albert Haasnoot, Maurice Wubben, George Franke en Jan Willem Griep vormen met Nico van Ruiten het Tuinbouwteam. Zij zijn verantwoordelijk voor de brede deelname van het hele tuinbouwcluster. Op het terrein van 60 ha worden een arboretum (bomentuin) en een park gerealiseerd. Er staan diverse gebouwen, waarvan sommige met een maatschappelijke functie al in gebruik zijn, en er zijn buitenpresentaties van de tuinbouwsectoren fruit, bomen, bollen en vollegrond.
De kas heeft een oppervlakte van 1 ha, waarin 1.200 m2 wordt gereserveerd voor hightech greenhouse. Potanthurium, gerbera, aardbei en paprika zijn de voorbeeldgewassen die daarin worden getoond. “Een belangrijke positie is voorbestemd voor de belevingskas”, verduidelijkt Nico van Ruiten. “Daarin moeten de verhalen achter de producten worden verteld. De impact van de glastuinbouw en haar producten op ons dagelijks leven, op de gezondheid en het geluk van mensen, moet op overtuigende wijze worden overgebracht.”

Duurzaam en circulair
De taakverdeling is helder: Floriade bouwt het theater en zorgt voor de hoofdarrangeur, de tuinbouwsectoren moeten zorgen voor de shows en de presentaties. Dat maakt dat deelname voor telers en telersgroepen laagdrempelig is, omdat de kosten beperkt blijven tot de eigen inbreng op het Floriade-terrein. “Anders dan in het verleden willen we met de deelnemende telers en toeleverende bedrijven inzetten op thema’s. Duurzaamheid en circulaire productie zijn daar belangrijke voorbeelden van. Producten uit de Nederlandse glastuinbouw zijn meer dan mooi en lekker. Ze hebben een duidelijke meerwaarde, maar die is bij het grote publiek nog veelal onbekend”, meent Nico van Ruiten.
Met die boodschap bezoeken hij en zijn collega’s van het Tuinbouwteam de komende weken tal van potentiele deelnemers. “Vanuit de adviesraden AGF en Sierteelt hebben we al veel positieve signalen ontvangen. Ook de technische exponent toont interesse. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we de laatste innovaties op gebied van robotisering, biologische gewasbescherming en vertical farming aan de wereld kunnen tonen.”

Wereld kijkt mee
De verwachtingen over de komst van ‘de wereld’ naar Almere volgend jaar zijn als gevolg van de coronapandemie uiteraard bijgesteld. Nadat vorig jaar definitief groen licht werd gegeven voor de Floriade Expo 2022 is het bezoekersprofiel aangepast. De organisatie rekent op twee miljoen bezoekers, vooral afkomstig uit Nederland, België en Duitsland. Tijdens vorige edities kwamen veel belangstellenden uit Azië en de Verenigde Staten. Die bezoekersstroom wordt nu geschat op maximaal vijf procent van het totaal.
“Essentieel is ook dat naar verwachting vijftien procent van de bezoekers vakmatig geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouw”, benadrukt Nico van Ruiten. “Vergeet ook niet dat via pers en vakpers de hele wereld meekijkt met hetgeen in Almere wordt getoond. Kortom, Floriade Expo 2022 is en blijft een kans die ook de Nederlandse glastuinbouw ten volle kan benutten. Het is een imposant podium om de boodschap op gebied van gezondheid en circulaire productie uit te dragen. Zoals gezegd moet die boodschap meer zijn dan alleen productpromotie. Met name de ontwikkelingen in teelttechniek maken het unieke verhaal. Andersom kan de Floriade telers en telersgroepen meerwaarde bieden, bijvoorbeeld op gebied van consumentenonderzoek. Voldoende redenen derhalve om deelname aan Floriade te overwegen”, zo besluit Nico van Ruiten.

Komende weken en maanden publiceert Glastuinbouw Nederland op haar website regelmatig artikelen in de aanloop naar de Floriade Expo 2022 in Almere.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2022