Glastuinbouw Nederland benut beleidskaders RES voor meer maatschappelijk draagvlak energie

De glastuinbouw heeft in de lichtarme periode van het jaar energie nodig. Zowel stroom voor belichting van de planten als warmte voor de verwarming. Daarin staat de glastuinbouw niet alleen. Vandaar dat er in de verschillende glastuinbouwregio’s in het land actief is deelgenomen in de Regionale Energie Strategie (RES). Glastuinbouw Nederland heeft er bewust voor gekozen een actieve rol te pakken in de RES.

Vanuit de RES-plannen kunnen de gemeentes vervolgens hun beleidskader maken. Het beleidskader geeft richting aan bewoners en bedrijven in een regio over de vormgeving van hun plannen om te verduurzamen. Het kader kan ook helpen partners te vinden in projecten die op stapel staan. Het geeft inzicht waar samenwerkingen mogelijkheden zijn.
Vanuit het inzicht dat je een warmtenet met vele bronnen kunt voeden, geeft samenwerking kansen om technieken te gebruiken die zonder warmtenet minder snel rendabel zouden zijn. Bovendien kan een warmtevrager als de glastuinbouw de economische baseload zijn voor een aardwarmtebron, waardoor die aardwarmte ook toegankelijk wordt voor een aanliggende woonwijk, school, sporthal of zorgcomplex. Inmiddels kennen we al diverse voorbeelden, zoals dat van Ammerlaan TGI in Pijnacker-Nootdorp.

Inzicht vergroten
Daarnaast bleek in de RES-bijeenkomsten dat beleidsmakers geen idee hadden hoe lokaal de stroomproductie al is geworden door de inzet van de WKK. Laat staan dat men inzicht had hoeveel energie de glastuinbouw levert aan het landelijke stroomnet, dat de warmte van die stroomproductie allemaal wordt gebruikt en dat dit ook geldt voor een belangrijk deel van de CO2. In ieder geval is het inzicht belangrijk dat de glastuinbouw 10-11% van de netstroom levert. Het maatschappelijk omveld moet anders aankijken tegen de 9% van het landelijke gasverbruik, dat ook op het conto staat van onze sector.
Deze video in de bijlage is gemaakt in Noord-Limburg. De deelnemers aan het RES-beleidskader moeten hun eigen energiesituatie toelichten en vertellen hoe de sector die hij vertegenwoordigd omgaat met energie. Regiovoorzitter Jean Aerts legt daarin de rol van de glastuinbouw uit en hoe de WKK is ingepast in de sector.

Aanvaardbaar risico
De warmtebehoefte in de gebouwde omgeving en woonwijken is een extra prikkel om geothermie mogelijk te maken. De sector probeert een link te leggen tussen de huidige rol van de WKK en een mogelijk toekomstige rol van geothermie.
In Noord-Limburg en Oost-Brabant is dat extra van belang, omdat er een stand-stil is op geothermie in gesteente. Er ontbreken definities op aanvaardbaar risico bij geothermie in gesteente. Per definitie moet dat in de buurt van breuken. Zolang aanvaardbaar risico niet is gedefinieerd kun je geen exploitatievergunning voor aardwarmte krijgen. De glastuinbouw in Zuidoost-Nederland hoopt in 2023 vooruitgang te kunnen boeken op dit dossier en dat de Nederlandse aanpak op aanvaardbaar risico gaat aansluiten op wat internationaal gebruikelijk is.
Dat is extra urgent met de huidige situatie op de energiemarkten. Geothermie is een belangrijk onderdeel van een duurzame energiemix, die je eigenlijk in een glastuinbouwregio niet kunt missen als verduurzamingsoptie richting een fossielvrije toekomst.

Goede prestaties
Belangrijk om te vermelden is dat de geothermiebronnen in Noord-Limburg goed presteerden voordat ze vanwege kleine seismische events werden stilgezet. Die events komen altijd voor rondom breuken in gesteente, de events zijn wel gemeten, maar niet voelbaar aan de oppervlakte. Reden waarom er vanuit de gebouwde omgeving belangstelling is voor deze regelbare en lokale energiebron als voeding voor stadsverwarmingssystemen. Uitgangspunt van de glastuinbouw is om in de RES partners te vinden en zo het sociaal draagvlak voor geothermie te kunnen vergroten.

Technische toelichting
De COP in Noord-Limburg bedroeg 1:50. Dat wil zeggen dat je met 1 kWh stroominzet voor het verpompen van het water, 50 kWh warmte kon winnen. Geothermieputten in grove zandpakketten in West-Nederland halen een COP tussen de 1:10 en 1:25. Veel ongunstiger dus. Maar deze putten oogsten meestal ook wat aardgas ‘mee’ bij iedere m3 water die ze verpompen om warmte te winnen. Daarmee kan weer stroom worden opgewekt middels de  WKK die gebruikmaakt van dat aardgas om het geothermie water te verpompen. Bij geothermie in gesteente is geen sprake van nevenoogst van gas.

Klik hier voor de video van Gemeente Venlo  waarin regiovoorzitter Limburg Jean Aerts aan het woord komt.

Jean Aerts

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024