Glastuinbouw Nederland en Rijk onderstrepen belang van groente en fruit bij OESO
Foto: Jasper Dalhuisen (Nederlandse Landbouwraad) en Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland) bij de OESO.
De OESO is een internationaal samenwerkingsverband van 38 landen dat analyses en aanbevelingen ontwikkelt op het gebied van economie, handel, landbouw en milieu. Deze adviezen zijn vaak richtinggevend voor Europees en nationaal beleid en hebben daarmee directe impact op de glastuinbouw.
Groente en fruit in beleidsanalyses
Glastuinbouw Nederland deed tevens mee aan een workshop georganiseerd door Nederland en de OESO over de opname van groente en fruit in internationale beleidsanalyses van de OESO en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). In tegenstelling tot zuivel, vlees en akkerbouw maakt de tuinbouw nog geen deel uit van deze analyses.
Bom-Lemstra en Schevel benadrukten bij de OESO dat de wereldwijde vraag naar groente en fruit sterk groeit. "Het is daarom van belang dat de tuinbouw beter wordt meegenomen in internationaal beleid en discussies over duurzame voedselsystemen", aldus Bom-Lemstra. De twee gaven de aanwezigen ook een toelichting over de unieke bijdrage die de Nederlandse glastuinbouw hieraan kan leveren.
Volgens Bom-Lemstra zijn groenten en fruit onmisbaar voor gezonde en duurzame voeding. Ze wees erop dat de consumptie wereldwijd stijgt en dat de sector daarop moet inspelen met duurzame productie en efficiënte logistiek. “Betrouwbare marktgegevens zijn cruciaal voor telers, handelaren en beleidsmakers om goed te kunnen anticiperen op schommelingen in vraag en aanbod, juist in tijden van geopolitieke spanningen en crises”, aldus de voorzitter van Glastuinbouw Nederland.
Schevel vulde aan dat de sector vaak onderbelicht blijft in internationale modellen, terwijl transparante en vergelijkbare data van groot belang zijn om uitdagingen rond klimaat, gewasbescherming en watergebruik het hoofd te kunnen bieden. Beiden riepen op tot een sterkere vertegenwoordiging van tuinbouw in de analyses van de OESO en FAO, zodat de sector optimaal kan bijdragen aan gezondheid, duurzaamheid en voedselzekerheid.
Voedselzekerheid, klimaat en handel
Daarnaast spraken Bom-Lemstra en Schevel met hoge functionarissen van de directies Milieu en Landbouw en Handel van de OESO over hoe de Nederlandse glastuinbouw door innovatie, efficiëntie en verduurzaming kan bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Daarnaast ging het over de bijdrage van de Europese tuinbouw aan voedselzekerheid, klimaatbeleid en handel. Ook waren er gesprekken met experts die in het verleden Nederland of de EU hebben geadviseerd over toekomstige ontwikkelingen van het land- en tuinbouwsysteem.
“De aanwezigheid van Glastuinbouw Nederland bij dit soort invloedrijke internationale organisaties is essentieel om de belangen van de sector onder de aandacht te brengen en invloed uit te oefenen op beleidsontwikkeling”, stelt Schevel. “Tegelijkertijd biedt het kansen om onze sector internationaal te profileren als voorbeeld van innovatie en duurzaamheid.”